Pentru animalele de companie, noaptea de Revelion este terifiantă. Sunt îngrozite de zgomotul petardelor și al artificiilor. Câinii și pisicile, în special, se sperie și încearcă să fugă.
În unele cazuri pot suferi șocuri care duc în timp la boli grave, cum e surzirea.
Specialiștii spun că în primul rând pentru a liniști animalele trebuie ca stăpânii să își păstreze calmul și să le ferească pe cat se poate de zgomot și lumini.
Aceasta este reacția pe care trebuie să o aibă stăpânii în momentul în care zgomotul petardelor si al artificiilor îi sperie. Câinii, dar și pisicile, tremură, înlemnesc sau dimpotriva devin de necontrolat.
Adjutant-șef Alexandru Daniel Maria, Jandarmeria Bucureşti: „Pentru afara casei, folosiți hamul nu zgarda la câini, hamul pentru că este un element de siguranță. Nu poate fi scos de câini”.
Dacă animalele se află în casă este recomandat să deschideți televizorul, muzica lentă și clipurile video ajută. Și recompensele care să-i țină ocupati spe câini sunt de folos. Varianta de a-i închide într-o cușcă, ar trebui exclusă, pentru că, de obicei, îi poate stresa mai rău. Un spațiu comod, ferit de sunete și lumini este mai indicat.
Sfaturile specialiștilor
Adrian Bâlbă, biolog: „Urechea lor este de cinci ori mai bună, adică aud la o distanță de cinci ori mai mare. Este un organ defensiv, adică îi ajută să se apare în măsură mai mare decât îi ajută să caute hrana, și le transmite să se apere, să fugă, să se retragă”.
Tudor, dresor: „Vă recomand să faceți o plimbare mult mai lungă decât de obicei. În loc de 20-30 min, să fie de două ore. Iar în momentul în care ajungeți acasă, să îi pregătiți o porție zdravană de mâncare, ca să nu își dorească decât să doarmă”.
Dar cel mai simplu este să ținem animalele cât mai departe de locurile în care explodează petarde.
Dr. Victoria Spaul, medic veterinar: „Pot aparea diferite leziuni la nivelul labutelor, pe piele, la nivel ocular, sau la nivelul timpanului, iar unele animale pot surzi din această cauză”.
În microrezervația naturala a Delfinariului din Constanța, câinii dingo și-au săpat adăposturi, speriați de exploziile petardelor și artificiilor.
Veronica Antone, specialist microrezervație: „Pentru animale acesta reprezintă un sistem de alarmă că va fi ceva, că ceva nu este în regulă”.
Deși avem o legislație restrictivă privind comercializarea materialelor cu un conținut pirotehnic mai mare de trei grame, de prea puține ori este și respectată. În multe tări au fost căutate soluții moderne - fie artificii fără zgomot, fie chiar interzicerea lor pentru a proteja animalele.
Sursa: stirileprotv.ro
Foto: sor.ro / istockphoto.com