Primăriile vor fi obligate să aloce cel puţin 30% din bugetul pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori. În practică, asta ar înseamna salarii decente pentru antrenori şi condiţii mult mai bune pentru copiii care practică orice fel de sport.
În România, jumătate din banii publici alocaţi sportului vine din bugetele locale, lucru perfect normal de altfel. Problema e însă cum se alocă aceşti bani şi cum se repartizează, în condiţiile în care doar 4% ajung la echipele de copii şi juniori, iar diferenţa merge către echipele de seniori. Proiectul USR, adoptat ieri, 4 octombrie, prevede tocmai creşterea acestui cuantum până la 30% din bugetul alocat activităţilor sportive.
Concret, asta înseamnă că la fiecare 100 de lei bugetaţi pentru echipele de sport, 30% merg şi către copii. Iniţiativa se traduce în practică prin salarii mai mari pentru antrenori, echipamente mai bune pentru copii, deplasări, cantonamente şi mese calde.
Autorităţile locale vor avea astfel posibilitatea să finanţeze orice ramură sportivă şi orice tip de structură sportivă, inclusiv cele şcolare. În România, cifrele arată dramatic: 79% din segmentul de vârstă 15-24 de ani nu practică niciun sport, iar la categoria de vârstă 8-18 ani jumătate dintre copii nu fac mişcare.
Sursa: observatornews.ro