Directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei municipiului Botoșani s-a arătat revoltat de amenda primită de la Garda de Mediu Botoșani, în urma unui control. Nu mai puțin de 50.000 lei va trebui să achite direcția condusă de Eugen Țurcanu pentru mai multe nereguli descoperite de comisari la amplasamentul de pe strada Codrului, nr. 16.
„Cei de la Garda de Mediu nu au ținut cont de nimic, nu au vrut să mă asculte. Le-am prezentat actele. Ne-au tratat ca pe niște borfași”, a declarat, la Tele M, Eugen Țurcanu.
Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement, din subordinea Primăriei Botoșani, a fost amendată de Garda de Mediu Botoșani din cauza mașinilor ridicate de pe domeniul public. Mai exact, din cauza modului în care au fost depozitate mașinile care au fost ridicate de angajații Primăriei. Comisarii Gărzii de Mediu au verificat amplasamentul de pe strada Codrului, nr.16, din municipiul Botoșani și au găsit 22 de mașini depozitate direct pe sol, în diverse stadii de degradare, majoritatea fără numere de înmatriculare.
„S-au legat de niște mașini pentru care i-am notificat eu în urmă cu un an. Mașinile sunt ridicate prin 2008-2009, de HSR, ni le-au predat nouă prin 2010, în custodie. Noi i-am notificat să-și rezolve dar colegii din primărie, de la Transporturi, refuză și spun că nu e treaba lor. Acum ne-au scos pe noi țapi ispășitori că stau mașinile acolo. Eu ce să le fac? Ele trebuie valorificate de Primăria Botoșani, prin compartimentul Transporturi. Nu vor să facă. S-a găsit Garda de Mediu să mă execute pe mine. În cel mai pur stil mafiot m-a executat”, a spus, pentru sursa citată, Țurcanu.
Comisarii au descoperit că „nu se respectă și nu sunt îndeplinite condițiile minime necesare pentru colectare VSU, prevăzute de legislația specifică de mediu, respectiv: suprafețe impermeabile cu sisteme de colectare a scurgerilor, decantoare și dispozitive de curațare-degresare, echipamente pentru tratarea apei uzate, inclusiv a apei de ploaie etc”.
Totodată alte deșeuri din fier (semne de circulație, chioșcuri dezafectate de pe domeniul public), deșeuri de sticlă (globuri de la stâlpii de iluminat), deșeuri de lemn (de la coșurile stradale și de la băncile înlocuite de pe domeniul public), deșeuri de materiale plastice sunt depozitate direct pe sol.
„Pentru deșeurile identificate pe amplasament nu există o evidență a acestora conform prevederilor legale. Pe o platforma betonată, s-au constatat urme de vopsea (sezonier se execută activități de vopsitorie a pieselor de mobilier stradal), fără a deține un punct de vedere emis de autoritatea competente de protecția mediului, dacă activitatea se supune sau nu procedurii de autorizare”, susțin comisarii Gărzii de Mediu.
Aceștia au stabilit o serie de măsuri pentru neconformitățile constatate și s-au aplicat două sancțiuni: o amendă de 50.000 lei pentru eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate și un avertisment pentru lipsă evidență gestiune deșeuri.