Un student de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi doreşte să îşi pună cortul în faţa Corpului A al instituţiei de învăţământ superior începând de astăzi în semn de protest pentru trecerea forţată la învăţământul “on site” de la cursurile online, scrie Ziarul de Iasi.
Botoșăneanul este nemulţumit de faptul că decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei într-un timp foarte scurt, nu sunt suficiente locuri de cazare în cămine pentru toţi studenţii din afara Iaşului, iar anunţul făcut de universitate la începerea semestrului al II-lea (faptul că activităţile se vor desfăşura online şi în semestrul al II-lea) i-a făcut pe mulţi dintre studenţi să renunţe la chiriile pe care le păstraseră pe toată durata pandemiei. Acum, afirmă Theodor Gavril, este pus în situaţia de a face zilnic naveta de la Botoşani sau să îşi ia o chirie foarte scumpă. În plus, are nevoie de cazare în Iaşi doar pentru câteva luni, ceea ce ridică şi mai mult dificultatea găsirii unui loc de cazare.
Theodor Gavril este şi membru în Consiliul Facultăţii de Litere şi încearcă în acest moment să fie vocea celor care se află într-o situaţie similară cu a sa. De aceea, studentul i-a chemat pe cei care doresc să protesteze în cursul zilei de astăzi în faţa Universităţii pentru a căuta împreună o soluţie viabilă.
“Ministerul crede că lucrurile sunt mult mai simple, cât de cât ok, ministerul crede că universităţile trebuie să se conformeze şi să se descurce, în orice fel s-ar întâmpla asta. Din păcate, nu avem un comunicat sigur, nu ştim dacă vom încăpea toţi în cămine şi mai ales nu ştim nici măcar dacă vom încăpea în acelaşi spaţiu de studiu cu alte grupe care se presupune că vor studia ALTE materii în concomitent cu noi din cauza lipsei sălilor. Totodată, asta nu înseamnă că părerea noastra nu contează şi mai ales că nu ne putem face auziţi. În cazul în care eu sau altcineva care se află în acelaşi impas nu va avea loc sau nu va fi cazat într-un loc dintr-un camin – din cauza deciziei forţate a Ministerului, îmi voi instala cortul în faţa facultăţii de Litere în semn de protest şi îmi voi desfăşura toate activităţile de acolo până când va aparea o soluţie verosimilă pentru toata lumea”, afirmă Theodor Gavril, student în anul al II-lea la Facultatea de Litere, pe grupul de Facebook al facultăţii.
Activităţi în format hibrid până cel târziu pe 4 aprilie
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a anunţat faptul că activităţile didactice vor fi realizate până cel târziu pe 4 aprilie în sistem hibrid, cu studenţii şi profesorii în sala de curs, dar şi cu transmitere în mediul online pentru a le permite celor care nu au încă cazare să îşi găsească o chirie sau un loc în cămin, iar în acest timp să nu piardă cursurile. Problema apare însă atunci când studenţii au şi prezentări. Theodor Gavril explică pentru „Ziarul de Iaşi” că are o prezentare miercurea aceasta, şi nu înţelege cum va putea face acest lucru de acasă, mai ales că sunt unele amfiteatre în care semnalul la Internet nu ajunge şi nu există nici semnal la Wi-Fi.
“Cum pot eu să prezint un proiect atâta timp cât o parte dintre colegi sunt fizic în amfiteatre. Facultatea nu are nici măcar Wi-Fi, iar sălile sunt vraişte în acest moment”, a declarat studentul pentru „Ziarul de Iaşi”.
Studenţii din Cluj: “Ne dorim o educaţie offline, dacă studenţii nu pot ajunge la ea?”
Organizaţia Studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai” subliniază că este de dorit întoarcerea la învăţământul “on site”, însă, în acest moment, mulţi dintre studenţi nu vor putea ajunge fizic la ore, fiind vorba de o perioadă de tranziţie foarte scurtă.
“Perioada de tranziţie menţionată nu este corespunzătoare punctului din anul universitar în care ne aflăm, aceasta fiind mult prea bruscă, mulţi studenţi neavând posibilitatea de a se întoarce la cursuri şi seminare fizice într-un timp atât de scurt”, explică reprezentanţii Organizaţiei Studenţilor din Universitatea „Babeş-Bolyai” într-un mesaj publicat pe pagina ONG-ului, adăugând că decizia multor studenţi de a se întoarce acasă, mai ales când universităţile au anunţat la începutul celui de-al II-lea semestru că orele vor avea loc online, nu poate fi decât una raţională, iar o reîntoarcere bruscă ar pune pe umerii studenţilor eforturi financiare pe care nu şi le permit.