ADS
ADS
ADS
Rușii au preluat controlul centralei nucleare din Zaporojie. AIEA: Nivelul radiaţiilor este neschimbat
STIRI
Published on 04/03/2022

 

În plină invazie rusă a Ucrainei, centrala nucleară din Zaporijjia, cea mai mare din țară, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei. Vineri dimineață,  serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul. Nivelul de radiații este în prezent normal, deși incendiul continuă la instalație, a declarat un purtător de cuvânt al centralei. Kievul acuză Moscova că recurge la „teroarea nucleară”. Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.

Bilanțul estimat al pierderilor suferite de Rusia

ACTUALIZARE 4 MARTIE, 9.40 Potrivit forțelor armate ucrainene, pierderile totale ale Rusiei sunt:

  • aprox. 9.166 de soldați
  • 251 de tancuri
  • 939 transportoare blindate
  • 105 sisteme de artilerie
  • 50 lansatoare de rachete
  • 18 sisteme antiaeriene
  • 33 avioane 
  • 37 elicoptere
  • 404 vehicule de luptă
  • 2 ambarcațiuni
  • 60 de cisterne
  • 3 drone

Centrala nucleară de la Zaporojie, sub controlul rușilor

ACTUALIZARE 4 MARTIE, 9.35 Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale.

„Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate.

Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.

Ulterior, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că reuşit să stingă incendiul la ora locală 06:20.

Olaf Scholz: NATO nu va participa la răzbiul din Ucraina

ACTUALIZARE 4 MARTIE, 9.15 Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat că NATO nu va participa la războiul din Ucraina, în urma invaziei militare lansate de Rusia în 24 februarie.

''Aceasta ar duce la o escaladare dramatică a acestei situaţii dificile în Ucraina, ceea ce ar aduce mari pericole'', a declarat Scholz pentru postul de televiziune ZDF, citat de Agerpres.

''Iată de ce nu ar fi o politică responsabilă să facem asta acum'', a spus şeful executivului german, care a subliniat că trebuie prevenită o confruntare directă între NATO şi Rusia.

''De aceea nu va exista acum nicio decizie care va conduce la implicarea militară a statelor NATO în această confruntare'', a precizat Olaf Scholz.

El a subliniat că pentru dezescaladarea situaţiei din Ucraina este nevoie de o încetare a focului şi de negocieri supȘlimentare privind o retragere a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Sursa:Digi24

 

 

 

Comments