Noi bombardamente în ziua primelor negocieri pentru pace. Explozii în Kiev și Harkov
28/02/2022 10:40 in STIRI

Intrate în a 5-a zi de ostilități, Ucraina şi Rusia invadatoare ar urma să poarte, luni, primele negocieri de pace. Delegațiile Moscovei și Kievului ar urma să se întâlnească în apropiere de Gomel, oraș de la granița Ucrainei cu Belarusul.

Update 8.40 Președintele SUA, Joe Biden, va avea în cursul zilei de luni discuții telefonice cu mai mulți lideri europeni, printre care și Klaus Iohannis, anunță Reuters.

Update 8.14 Cozi imense la bancomatele din Rusia. Imaginile video publicate pe Twitter arată cum rușii se îngrămădesc să-și scoată banii din bănci, după ce Occidentul a impus o serie de sancțiuni financiare împotriva Kremlinului.

Președintele ucrainean a cerut să nu existe condiții prealabile în dialogul pentru încetarea luptelor. Potrivit lui Volodimir Zelenski, omologul belarus, Aleksandr Lukașenko, i-a promis că trupele din zonă nu vor face nicio mișcare în timpul discuțiilor și până se întoarce la Kiev delegația ucraineană.

Într-o convorbire avută, duminică noapte cu premierul britanic, Volodimir Zelenski, a cărui popularitate a crescut la 90% printre ucraineni, a spus că „următoarele 24 de ore sunt cruciale” în condițiile în care rușii își continuă bombardamentele și avansează pe mai multe fronturi.

„Ne vom duce la granița cu Belarus pentru a asculta ce are Rusia de spus și pentru a spune, la rândul nostru, ce credem despre acest război” a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

„Dar, să fie foarte clar: nu ne vom preda, nu vom capitula, nu vom renunța la nici un centimetru din țara noastră”, a declarat șeful diplomației de la Kiev.

Anterior, şeful delegaţiei ruse a declarat că membrii delegaţiei sale se vor deplasa la granița Ucrainei cu Belarus, pentru discuții cu delegația ucraineană.

Între timp, Kievul este aproape încercuit, ceea ce face dificilă evacuarea populației civile. Imagini surprinse din satelit arată o coloană de blindate rusești întinsă pe 5 kilometri, care se îndreaptă spre capitală.

Mai multe bombardiere şi avioane de vânătoare au decolat din peninsula Crimeea îndreptându-se spre oraşe din Ucraina, transmite DPA.

Capitala Kiev şi al doilea oraş ca mărime, Harkov, precum şi Mikolaiv, în apropiere de Marea Neagră şi Herson, în partea de sud a ţării, se numără printre ţinte.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Duminică, asaltul asupra Harkov-ului (al doilea cel mai mare oraș din Ucraina) a fost respins.

Sursa:Europafm

 

COMMENTS