Schemă de despăgubire pentru industria HoReCa. Bugetul este de 2,5 miliarde de lei
25/06/2021 19:29 in STIRI

30.000 de firme din domeniul ospitalităţii şi al turismului ar putea primi despăgubiri de la stat pentru perioada în care au fost închise, din cauza restricţiilor.

De marţea viitoare, doritorii pot depune online actele necesare, însă trebuie să respecte anumite condiţii. Despăgubirea maximă ar putea ajunge până la 800.000 de euro.

Costi este proprietarul unei terase şi spune că pentru el anul trecut a fost îngrozitor: cifra de afaceri i-a scăzut la o treime faţă de 2019. De când a reluat activitatea, aşteaptă un ajutor de la stat. Sper[ să-şi acopere datoriile şi să plătească salariile angajaţilor. Aceştia din urmă sunt însă foarte greu de găsit.

Costi Bertea, proprietar cafenea: „Căutăm de o lună de zile încă un ospătar şi un bucătar şi încă nu am găsit. S-au reorientat către firmele de delivery, către firmele de taxi şi şi-au dat seama că au probabil mai mult timp’.”

Săptămâna viitoare, guvernul porneşte o schemă de ajutor pentru afacerile care au avut de suferit anul trecut. Concret, proprietarii de hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri ori agenţii de turism vor putea primi despăgubire 20% din diferența dintre cifra de afaceri din 2019 şi cea din 2020.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei: „Schema începe marţi, va fi făcută într-un mod în care toată lumea să-şi ia banii. Îşi va lua toată lumea banii, fie că aplică primul, fie că aplică ultimul, dacă se depăşeşte bugetul, suma se împarte la toată lumea. Bugetul este de 2,5 miliarde de lei.”

Despăgubirea maximă este de 800.000 de euro, iar Ministerul Economiei estimează că 30.000 de afaceri din domeniul HoReCa, alături de organizatori de evenimente şi agenţii de turism, ar putea primi bani. O condiţie importantă este că aceste firme să nu fie în insolvență, iar înainte de pandemie să nu fi fost deja în declin.

Cine vrea să obţină despăgubirea trebuie să depună online, pe o secţiune a site-ului granturi.îmm.gov.ro, disponibilă din 29 iunie, câteva documente: un raport făcut de un expert contabil din care să reiasă cifra de afaceri şi autorizaţia de funcţionare pentru anii 2019 şi 2020, în cazul în care nu a fost emisă de Ministerul Economiei. Înainte, însă, trebuie să verificaţi dacă aveţi codul CAEN eligibil.

Florin Jianu, Consiliul IMM-urilor: „Dacă plăţile sunt făcute până la 30 iunie 2022, s-ar putea să nu mai fie nevoie, e atâta de târziu cu aceste ajutoare, mai degrabă să tranformam în vouchere pentru angajaţi sau susţii o parte din salariu sau din contribuţii ca să măreşti salariile acestor angajaţi.”

Potrivit Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii, pierderile din domeniul HoReCa au crescut cu 220% în 2020 faţă de 2019, până la 2,3 miliarde de lei. Numărul angajaţilor din hoteluri şi restaurante s-a redus cu 20 de procente, până la 150.000.

Sursa: stirileprotv.ro

 

COMMENTS