Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Botoşani a achiziţionat o maşină de spălat de 20.000 de euro, dar nu o poate folosi, de mai bine de patru luni. Reţeaua electrică a unităţii sanitare nu suportă sarcina electrică generată de aparat şi riscă să ia foc la prima pornire.
Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiul Botoşani este o unitate spitalicească aflată în subordinea autorităţilor locale şi care este destinată tratării bolilor pulmonare, cu precădere a TBC-ului. Pentru a dezinfecta eficient aşternuturile folosite de pacienţii cu boli infecţioase inclusiv a celor aflaţi în secţiaCOVID-19 înfiinţată anul trecut, conducerea spitalului a achiziţionat în 2020, o maşină de spălat ultra-modernă de mare capacitate tocmai din Italia.
Odată ajuns aparatul la Botoşani, şefii spitalului şi-au dat seama că nu o pot folosi şi că, nimeni nu pare să se fi gândit la asta atunci când a fost comandată. De patru luni maşina stă nefolosită, într-o anexă, fiindcă reţeaua electrică a spitalului nu suportă sarcina electrică a aparatului industrial. Pentru a pune în funcţiune maşina de spălat este nevoie de o investiţie de minim 10.000 de euro.
Super-maşină de spălat din Italia Povestea maşinii de spălat de la Spitalul de Pneumoftiziologie începe în anul 2020. Mai precis, în toamna acelui an, când conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie comanda o maşină de spălat ultra-modernă de mare capacitate din Italia.
Aparatul este prevăzut cu barieră septică pentru curăţarea completă a microbilor, dar are şi o capacitate mare de spălare, de peste 30 de kilograme de rufe uscate la o tură. Directorul de atunci al spitalului, Cristina Bahrin. spune că maşina era necesară fiindcă în unitatea sanitară funcţionează şi o secţie COVID-19, plus sunt internaţi bolnavi de TBC.
„Această maşină nu a fost cumpărată pentru o lună de zile. Noi avem 120 de paturi şi lenjeria se schimbă odată la două zile. La o capacitate de 30 de kilograme trebuie să maşina în funcţiune de două ori pe zi. Era necesară”, spune Cristina Bahrin.
„Reţeaua electrică a spitalului nu face faţă”
Când a ajuns maşina de spălat la Botoşani, se schimbase, de la finele anului trecut, şi conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie. În locul Cristinei Bahrin, director interimar, a ajuns manager Costel Lupaşcu, tot interimar. Noul director spune că atunci când a vrut să pună noua achiziţie în priză şi-a dat seama că este imposibil.
Dacă ar fi pornit maşina de spălat din Italia ar fi ars toată reţeaua electrică a spitalului, lăsând în beznă şi fără curent toate secţiile. Pe scurt, reţeaua electrică a spitalului nu face faţă sarcinii maşinii de spălat. Şi, culmea, nimeni nu s-a gândit la asta când a cumpărat-o, deşi conform legii toate condiţiile trebuiau analizate într-un memoriu tehnic.
„Principala problemă este că avem această maşină de spălat, dar nu o putem punem în funcţiune pentru că reţeaua electrică a spitalului nu face faţă capacităţii acestui aparat. Este necesară o maşină de spălat cu barieră septică, numai că punerea în funcţiune necesită investiţii suplimentare, bani suplimentari. Şi toate acestea nu au fost prevăzute de cei care s-au gândit să achiziţioneze această maşină de spălat”, spune Costel Lupaşcu.
Oricum, chiar dacă s-ar găsi banii necesari refacerii reţelei electrice, lucrările nu se pot face, cel puţin momentan, deoarece ar însemna oprirea activităţii unei părţi din spital, lucru imposibil din cauza pandemiei.
„Mă pot duce eu să i-o pun în priză”
Povestea maşinii de spălat care zace de patru luni nefolosită într-o anexă amenajată acum patru luni, a băgat zâzanie între fostul şi actualul director. Cristina Bahrin managerul care a comandat maşina de spălat îl acuză pe actualul director că este în stare să pună aparatul în funcţiune şi îl lasă nefolosit.
Bahrin dă asigură că s-a uitat la toate caracteristicile înainte de a cumpăra maşina şi este convinsă că actualul director nu a fost în stare să racordeze maşina la reţeaua electrică, în anexa pe care a amenajat-o.
„Este o maşină de putere medie. Dumnealui a amenajat un spaţiu, a pus gresie şi faianţă şi când să o pună în priză şi-a dat seama că nu are un cablu dozat corect. Când a amenajat trebuia să amenajeze inclusiv pentru punerea în priză a maşinii de spălat. Îmi este greu să cred că o maşină de 30 de kilograme nu poate fi pusă în priză. Cu siguranţă noi ne-am uitat la toate caracteristicile. Mă duc eu să i-o pun în priză”, spune Cristina Bahrin.
Conducerea Consiliului Judeţean Botoşani (instituţia care asigură finanţarea spitalului) nu a reacţionat deocamdată la scandalul legat de maşina de spălat nefolositoare.
Sursa:adevarul.ro