Este vorba de păduri tinere, crescute pe terenuri nefolosite. “Salvează Pădurile Nimănui. Te salvezi pe tine” este numele unei campanii organizată de World Wild Found prin care își propune tocmai identificarea a acestor păduri, precum și crearea unei legi care să le protejeze.
Terenurile pe care au crescut aceste păduri tinere au proprietari. Pădurea, însă, nu are nici un statut. Ea poate fi tăiată oricând, deşi, aşa cum spune Radu Melu, coordonatorul programului Salvează pădurile nimănui, „pentru a planta un hectar de pădure, este nevoie undeva între 12.000 și 15.000 de euro. Avem deja 500.000 de hectare pe care nu mai trebuie să le plantăm, le avem deja, de ce să le pierdem? În momentul de față oamenii efectiv taie aceste păduri ca să ia bani de la APIA iar în locul lor nu apar pajiști, apar pârloage”.
Cele aproximativ 500.000 de hectare de păduri crescute fără nici o cheltuială din partea statului reprezintă 7% din totalul suprafețelor împădurite ale României.
Mai mult, spune Radu Melu, Politica Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii acestor terenuri, prin scheme de plăți directe, să defrișeze aceste păduri fără a crea nimic în schimb:
„Această practică trebuie să înceteze, nu se poate să dăm bani ca să se defrișeze aceste păduri și, pe de altă parte, în Programul Național de Dezvoltare Rurală dăm bani pentru împăduriri. Mai nou, venim și cu PNRR-ul pe același criteriu, dăm bani pentru împădurit. Da, dar n-ar fi mai bine întâi să protejăm ceea ce avem deja?”
Este nevoie, spune reprezentantul organizaţiei de mediu, ca autorităţile să adopte aceeaşi politică pentru protejarea pădurilor.
Sursa:Europafm