ADS
ADS
ADS
Cum s-a luptat o femeie care a pierdut un concurs aranjat până când adjunctul ISU Botoșani a fost condamnat cu suspendare. Ea nu se lasă nici acum!
STIRI
Published on 01/04/2021

Colonelul Cornel Guluță, comandantul adjunct al ISU Botoșani, a fost condamnat  la un an și două luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere, după ce, în 2016, a introdus un criteriu ”din burtă” la un concurs pentru ca preferatul său să fie angajat în detrimentul unei candidate. Pedeapsa a fost stabilită în baza unui acord de recunoaștere pe care colonelul l-a încheiat cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași pe 23 februarie 2021. ISU nu a angajat-o nici acum pe femeia care a pierdut concursul, iar aceasta a atacat inclusiv înțelegerea dintre procurori și colonel, care a dus la pedeapsa cu suspendare.

În vara anului 2016, colonelul Cornel Guluță era șeful Serviciului Logistic din cadrul ISU Botoșani.  Zece candidați s-au înscris atunci la concurs, iar în urma desfășurării probelor, a fost declarat admis un plutonier adjutant șef din cadrul ISU Botoșani. 

Intermediar, după probele teoretice, acesta pierduse concursul. Lider era o femeie, dar plutonierul a primit punctaj maxim la proba sportivă și a urcat la o medie finală de 9,75, candidata coborând pe locul doi, cu media de 9,66. 

Proba introdusă era exact specialitatea celui care avea să câștige

Nemulțumită, a doua clasată a depus mai multe contestații. Ea a atras atenția asupra neîndeplinirii condițiilor de concurs de către plutonier.  În plus, femeia a verificat mai multe concursuri de angajare ale ISU, din diferite județe. Și-a dat seama că că ISU Botoșani era singura unitate care a introdus la condiții de studii și ”administrația publică”, în condițiile în care postul de ofițer pus la concurs era din zona tehnico-inginerească.

Coincidența, a observat femeia, era aceea că plutonierul declarat câștigător era absolvent al Universității „Spiru Haret” – Facultatea de Administrare a Afacerilor, specializarea administrație publică. Se introdusese o materie care, teoretic, îl favoriza pe plutonier, deși, pe totalul probelor teoretice, ea oricum condusese. Candidata a sesizat IGSU.

Bucureștiul a cerut Botoșaniului să anuleze concursul

Direcția de Control și Verificări Interne din cadrul IGSU a făcut cercetări și a remarcat că domeniul „Administrație publică” fusese introdus de conducerea ISU Botoșani la rubrica ”pregătire de bază”. Practic, aceasta era poarta prin care subofițerul aflat în subordinea colonelului Guluță a intrat la concurs.  

IGSU a cerut conducerii ISU Botoșani să anuleze concursul.

ISU Botoșani s-a executat și a solicitat în instanță se se dispună anularea concursului. Au fost sesizați și procurorii pentru a dispune cercetări. Într-o primă instanță Tribunalul Botoșani a decis anularea parțială a concursului, în sensul invalidării candidatului declarat admis și promovării în funcție a candidatei care se clasase pe poziția a doua. Dar ea nu este nici astăzi angajată!

Competiție falsificată, dar câștigătoarea „de facto” e încă în tribunal cu ISU

Botoșani n-a vrut să o angajeze pe femeia care cîștigase, de fapt. ISU a contestat decizia, iar ulterior Curtea de Apel Suceava a dispus anularea în tot a concursului. Litigiul civil continuă pe rolul Tribunalului Cluj, acolo unde candidata clasată pe locul secund a dat în judecată ISU Botoșani, IGSU și Ministerul Afacerilor Interne, în încercarea de a-și adjudeca postul de ofițer pierdut la concursul din 2016.

Ancheta penală a fost declanșată de DNA  și declinată la Parchetului Militar Iași ”sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de  fals intelectual și uz de fals”, conform documentelor consultate de Libertatea. 

Colonelul a dat, la început, vina pe șefii de la IGSU

Cornel Guluță, stânga, în august 2008, când a fost ridicat la gradul de colonel | Foto: ISU Botoșani Dosarul penal arată că, pe 28 iunie 2016, colonelul Cornel Guluță, în calitate de șef Serviciu Logistic și președinte al comisiei de concurs, a întocmit o nouă fișa a postului de ofițer specialist I la Serviciul Logistic – Administrativ, fără a avea la bază rezultatul analizei postului, făcută de o comisie specială, așa cum prevăd reglementările legale. 

La cerințele de studii stabilite în fișa postului, a introdus din proprie inițiativă și domeniul „administrație publică” fără a informa conducerea inspectoratului. 

 Inițial, colonelul Guluță a dat vina pe șefii IGSU. Într-o notă de raport, întocmită în urma izbucnirii scandalului, Guluță a susținut că, de fapt, a participat la o videoconferință la care conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a solicitat conducerilor inspectoratelor județene să lărgească baza de studii. 

Femeia nu se lasă

Declarația a fost contrazisă, ulterior. Colonelul a recunoscut apoi că a falsificat condițiile.  În baza acordului de recunoaștere, magistrații i-au stabilit fostului adjunct al ISU Botoșani o pedeapsă rezultantă de 1 an și două luni închisoare cu suspendare, dispunând amânarea aplicării pedepsei pe un termen de 2 ani. 

Candidata privată de câștigarea concursului a depus o cererere de intervenție la Tribunalul Militar Iași. Ea a solicitând respingerea acordului de recunoaștere dintre colonel și procurori. Solicitarea sa nu a fost aprobată de instanță, care a invocat că ”intervenienta nu are calitate de persoană vătămată în acest caz”. O decizie definitivă urmează la Curtea Militară București, după judecarea căii de atac.

Sursa: Libertatea

Comments