ADS
ADS
ADS
Situație îngrijorătoare în municipiul Botoșani în ceea ce privește calitatea aerului, din cauza traficului intens. Respirăm aer tot mai nociv
STIRI
Published on 11/03/2021

Situație îngrijorătoare în municipiul Botoșani în ceea ce privește calitatea aerului. Din cauza traficului intens, zilnic se înregistrează depășiri la oxidul de azot, a anunțat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, Eugen Mateciuc. Acesta a declarat, joi, într-o conferință de presă, că trebuie o implicare mai activă a autorităților publice locale în ceea ce privește gestionarea calității aerului, pentru a nu se impune un plan de calitate, care este mult mai restrictiv.

"Noi avem o stație de monitorizare a calității aerului care măsoară inclusiv oxidul de azot. Din inventarul de emisii care la nivelul lui 2019 îl avem finalizat, ponderea oxizilor de azot din total inventar de emisii pe trafic auto este de 59% . Asta înseamnă trafic intens. În cursul anului 2021, am avut în 21-26 februarie depășiri crescute la oxidul de azot. Aceste creșteri se datorează traficului intens”, a spus Mateciuc.

Acesta a declarat că nivelul de poluare poate fi redus la nivelul municipiului Botoșani prin luarea unor măsuri, cum ar fi: spălarea străzilor, întreținerea spațiilor verzi , interzicerea ieșirii din șantiere a mașinilor cu pământ pe roți.

"Județul Botoșani are un plan de menținere a calității aerului. Dacă ajungem în situația că se depășesc indicatorii cu o frecvență ridicată, se impune să se facă un plan de calitate care este mult mai restrictiv în circulația rutieră și în emisiile de poluție atmosferă de către agenții economici, plan de calitate cum are Iașiul, Bucureștiul, Brașovul. Nu am ajuns în situația aceasta, dar se dorește o implicare activă a autorităților publice locale în ceea ce pivește gestionarea calității aerului și poluare”, a precizat directorul APM Botoșani.

Potrivit unei situații prezentate de prefectul Dan Nechifor, județul Botoșani are un parc auto de 116.753 autovehicule, din care 14. 926 aparțin firmelor iar peste 101.000 persoanelor fizice. Pe drumurile din județ circulă doar 288 de automobile hibrid și 13 automobile electrice, care nu poluează. Pentru a reduce poluarea, Ministerul Mediului a lansat o campanie civică ‘Vinerea Verde – Stop! Azi, maşina stă pe loc!’. În acest sens, prefectul a făcut un apel public către salariații din instituții publice, ca vineri să meargă la serviciu pe jos sau cu mijloace de transport care nu poluează.

Comments