Trei din patru mașini vândute la mâna a doua au kilometrajul dat înapoi. Ca să pună capăt acestei practici, un europarlamentar propune ca modificarea să fie considerată infracțiune, întrucât pune în pericol viața celor care cumpără mașina. Iar specialiștii de la Registrul Auto Român propun chiar interzicerea dispozitivelor care permit schimbarea kilometrajului.
Statisticile Registrului Auto Român și ale inspectorilor auto sunt îngrijorătoare. 75 la sută dintre atutoturismele second hand importate au kilometrajul dat înapoi. Potrivit RAR, chiar nemții atrag atenția că 82 la sută dintre mașinile second hand care pleacă de la ei din țară au kilometrajul manipulat. Acest lucru se poate face foarte ușor, chiar de acasă, cu un dispozitiv care costă numai 150 de dolari și care intervine cu un soft asupra computerelor de bord. Experții RAR propun interzicerea acestor dispozitive.
Claudiu Mija, director tehnic RAR: "Foarte ușor, prin intermediul unor softuri specifice, aceste informații pot fi modificate, mai ales că, neexistând cerințe tehnice pentru omologare, acestea nu au niște cerințe specifice de criptare a informației, astfel încât accesul din exterior și manipularea sunt destul de facile".
Inspectorii auto recomandă celor care vor să cumpere o mașină second hand să verifice mașina cu un specialist sau chiar să apeleze la o firmă specializată. Costă câteva sute de lei, dar poate salva câteva mii de euro. Mai ales că nu doar kilometrajul dat înapoi poate fi o problemă.
Mihai Cune, inspector auto: "O astfel de modificare te poate salva de o mare țeapă, deoarece, de foarte multe ori, sunt mașini foste daune totale sau făcute din două jumătăți de alte mașini, care au kilometrajul real".
Europarlamentarul Vlad Gheorghe propune ca manipularea kilometrajului să devină infracțiune în statele membre ale Uniunii Europene.
Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: "Dacă nu știm cât de uzată este mașina pe care o cumpărăm, poate nu-i facem reparațiile impuse, reparațiile propuse pentru acea vechime de producătorul autovehiculului, și ne punem pe noi în pericol, pe familiile noastre și pe ceilalți participanți la trafic, fără să știm acest lucru".
Piaţa auto din România este mai degrabă una a maşinilor la mâna a doua, arată statisticile oficiale. În primele două luni ale acestui an, au fost înmatriculate aproape 65.000 de maşini rulate, în timp ce doar 13.000 de autoturisme noi au fost înmatriculate.
Sursa: Stirile TVR