ADS
ADS
ADS
Bugetul pentru Muncă, aviz pozitiv. Ce spune Raluca Turcan despre o nouă creștere a alocațiilor și despre pensiile speciale
STIRI
Published on 27/02/2021

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil, sâmbătă, bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) pentru anul 2021. La capătul unor dezbateri aprinse, deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 3 abţineri. După vot, ministrul Raluca Turcan a spus că se aștepta la dezbateri aprinse în comisiile reunite, însă „astăzi, nivelul discuției a fost coborât mult prea jos”.

Va mai avea loc o nouă majorare a alocațiilor?

Legea existentă în Parlament prevede două tranșe de majorare a alocațiilor: una la 1 ianuarie și cealaltă la mijlocul anului. În bugetul Ministerului Muncii pe 2021 sunt incluși banii pentru majorarea alocațiilor de la 1 ianuarie, dar nu și pentru cea de la mijlocul anului. Ministrul Raluca Turcan sugerează că dacă Parlamentul nu va decide cumva altfel, o nouă mărirea a alocațiilor nu va mai avea loc:

„Depinde de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativității majorării alocațiilor, legea trebuie respectată”, a spus sâmbătă Raluca Turcan. „Bugetul a fost construit cu maximum de atenție și practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea, sumele și în bugetul de stat, și în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari și decât în anul 2020, și decât în 2019. Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieșirea din deficitul bugetar asumat de guvern și susținut de noi toți”, a explicat ministrul muncii. „În primul și-n primul rând trebuie să vedem votul din Parlament”, a subliniat Raluca Turcan.

Ea a declarat că problema unei eventuale noi majorări a alocațiilor începând din luna august se discută în coaliția de guvernare, dar personal încă nu a avut discuții pe această temă cu liderii celor trei partide.

Raluca Turcan: Avem câteva variante de eliminare a pensiilor speciale

„Intenționăm, pe partea de salarizare în sistemul public, acolo unde identificăm risipă, să diminuăm risipa. Vom veni cu niște măsuri active care vor aduce economii la buget și bani în plus. Acei bani vom vedea pe ce măsuri îi vom direcționa”, a mai spus ministrul muncii.

Întrebată despre pensiile speciale și dacă s-ar putea găsi bani pentru alocații din economiile făcute cu eliminarea pensiilor speciale, Raluca Turcan a spus din nou că ar vrea să vadă rezultatul votului din Parlament și pentru această problemă. Deocamdată, a fost promulgată legea privind doar indemnizațiile parlamentarilor, care are o contribuție la buget destul de mică, a subliniat ministrul. „E ca un ac în carul de fân”, a comentat Raluca Turcan.

„Nu uitați că avem alte șase legi speciale, cu excepția celor ocupaționale din sectorul apărării naționale și de ordine publică, unde există inechități destul de mari și aici mi-aș dori să văd acțiunea politică, parlamentară, a tuturor celor care s-au concentrat pe pensiile parlamentarilor, pentru că avem aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale care au o pensie medie de aproximativ 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public de pensie au o pensie medie de 1.500 de lei. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane trăiesc sub pensia medie de 1.500 de lei”, a arătat Raluca Turcan.

Ministrul a declarat că va pune la dispoziție câteva variante de abordare a legilor speciale, dar decizia ține de votul Parlamentului.

„Noi avem deja câteva variante de lucru și voi discuta cu colegii din parlament. Chiar la nivelul coaliției s-a anunțat un grup de lucru pe pensii speciale și vom trimite variantele elaborate de către minister. Nu mă pot hazarda să dau un termen”, a mai spus Turcan.

Întrebată dacă PNL este de acord cu pensiile speciale pentru aleșii locali, ministrul a reamintit că pensiile aleșilor locali au fost prorogate. „Vom vedea decizia politică pe care o vom lua”, a spus ministrul muncii, fără a da detalii.

Ce se întâmplă cu legea salarizării

"În ceea ce privește interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, proiectul în acest sens este aproape finalizat, dar mai sunt consultări pentru ca proiectul „să fie constituțional și să nu creeze distorsiuni în economie”, a menționat ministrul.

În privința legii salarizării, din Ministerul Muncii va pleca o variantă cu câteva principii de bază: cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă și ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă, a detaliat Raluca Turcan.

„După aceea, vom începe o dezbatere cu miniștrii de linie. Nu vreau să avansez termene hazardate, pentru că ne trebuie foarte multă atenție. Nu ascund faptul că intenționăm să apelăm și la consultanță de profil, inclusiv cu Banca Mondială, căutăm parteneri care să ne dea siguranța că varianta cu care vom ieși va fi cea mai echitabilă”, a precizat ministrul muncii.

Bugetul Ministerului Muncii este cu 10% mai mare şi ajunge până la valoarea de 53,77 miliarde lei. Majorarea semnificativă în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale este determinată în principal din subvenţiile care se transferă bugetului de asigurări sociale de stat, de 18,19 miliarde lei, din care 16,77 miliarde lei reprezintă subvenţii pentru pensii şi 1,42 miliarde lei subvenţii pentru şomaj.

Sursa:Digi24

 

Comments