Ministrul Sănătăţii a cerut un control în cazul băiatului de trei ani din Botoşani, mort în drum spre spital
19/02/2021 09:04 in STIRI

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a cerut un control în cazul băiețelului de trei ani și jumătate din Hlipiceni, care a murit în drum spre spital. Copilului i s-a făcut rău în noaptea de miercuri spre joi, iar familia a chemat ambulanța. Inițial, acesta a fost preluat de o ambulanță fără medic, apoi a venit o altă ambulanță cu medic. În timp ce părinții sunt revoltați că a fost trimisă o ambulanță fără medic, reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță spun că indiferent dacă pe ambulanță era și medic, situația nu ar fi fost diferită. 

"Ambulanța trimisă de noi s-a întâlnit la jumătatea traseului pentru că confirmând că copilul are puls și respiră a plecat cu o mașină proprie, iar noi nu solicităm lucrul acesta, dar am agreat lucrul acesta pentru a scurta distanța. Echipajul cu asistent s-a întâlnit în localitatea Cerbu- Copălău, și la preluare a fost făcut un traseu, s-a monitorizat copilul electrocardiografic, care arăta sistolă, deci lipsa activității cardiace, deci, cu alte cuvinte, la data preluării din mașina unchiului am înțeles în care era copilul în prima ambulanță copilul era fără semne vitale. S-au început manevrele de resuscitare conform protocolului și a fost chemat în întâmpinare un echipaj cu medic, care a sosit în aproximativ jumătate de oră în localitatea respectivă, care a continuat resuscitarea până la spital. Ceea ce aș vrea să precizez este că copilul nu a murit în ambulanță pentru că el a fost preluat fără semne vitale de la aparținători din mașină”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJA Botoșani, Nicușor Curteanu. 

Raed Arafat a afirmat, întrebat despre cazul de la Botoşani, unde un copil de trei ani şi jumătate a murit după ce i s-a făcut rău, iar ambulanţa trimisă la solicitarea părinţilor era fără medic, că în nicio ţară nu există medic pe fiecare ambulanţă.

“Nu avem medic pe fiecare ambulanţă cum nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanţă. Noi suntem dintre ţările care au păstrat tradiţia de a avea medic pe ambulanţă, de a avea medic la consultaţii şi de a avea medic pe maşinile pe Terapie Intensivă şi pe elicoptere. Dacă mergem în Europa, sunt ţări care nu folosesc deloc medicul”, a susţinut șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

COMMENTS