ADS
ADS
ADS
Imagini de vis într-o comună din Botoșani! Cascada înghețată din canion
STIRI
Published on 16/02/2021

Botoșaniul are nenumărate peisaje care pot fi admirate, dar nu sunt suficient de cunoscute. Cocotoni Hai Hui- Ionut Haidău a postat câteva fotografii din această iarnă din canionul Bahluiului din comuna Tudora, respectic cu cascada înghețată.

Rezervata de Tisa din comuna Tudora, judetul Botosani, este un loc sau mai bine zis un singur loc unde se mai gaseste in numar mare exemplare de Tisa din Romania, este un loc placut cu zone interesante de urmarit, cateva lunecari de teren lasand in urma roci dure, cateva mici cascade placute de care s-ar bucura oricine sa le vada. Localizata in regiunea Dealul Mare – Tudora, la o altitudine de peste 550 m, prezinta specii de arbori de tisa-specie rara pentru tara noastra (lemn de esenta foarte tare).

Rezervatia a fost constituita in scopul conservarii acestui arbore Taxus baccata declarat monument al naturii pe intreg teritoriul tarii. Este un arbore ce se adapteaza in conditiile unui climat subarctic fiind specific taigalei siberiene, rezervatia de tisa este situata pe un canion, numit canionul Bahluiului care este sapat in calcare si gresii biogene prin eroziune verticala.

Frumusetea acestui loc poate fi egalata numai de zonele muntoase inalte. Rezervatia a fost preluata in custodie de Directia silvica Botosani-Ocolul Silvic M. Eminescu. Arboretele predominante in cadrul rezervatiei sunt fagetele de diferite varste si dimensiuni la care se adauga specii ca: frasin (Frasinus excelsior), carpen (Carpinus betulus), fag (Fagus silvatica), gorun (Quercus petraea), potrivit pe-harta.ro.

Stratul ierbos este format din flora de mull la care se asociaza si unele specii de graminee. Domeniul faunistic se caracterizeaza prin urmatoarele specii: caprioara, mistretul, pisica salbatica, jderul de copac, veverita. Dintre speciile avifaunistice in rezervatie au fost observate cinci specii de pasari recunoscute pe plan international.

 

Comments