Pensiile vor fi recalculate! Explicația oferită de Raluca Turcan
17/01/2021 11:14 in STIRI

Ministrul Muncii a explicat ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Conform informațiilor transmise de Raluca Turcan, acest lucru se va întâmpla, dar va fi influențat de anumite condiții.

Recalcularea pensiilor, explicația oferită de Raluca Turcan. Ministrul Muncii a declarat că pensiile vor fi recalculate. Totuși, acest lucru va fi influențat de anumite condiții, precum echitatea și sustenabilitatea. De asemenea, Turcan a subliniat că este necesară o suplimentare de personal pentru ca procesul de recalculare să se încheie în timp util.

 

Recalcularea pensiilor, explicația oferită de Raluca Turcan

„Vom recalcula pensiile astfel încât să aibă la bază principiul contributivității și o formulă care să asigure plata pensiilor pe termen lung: contributivitate, echitate și sustenabilitate, sunt cele trei principii pe care le vom respecta. Aș vrea să nu semănăm panică și neîncredere în oameni. La începutul anului trecut erau calculate restanțe de aproximativ 20.000 de dosare restante. Avem 20 de dosare dificile și 70 de dosare în lucru. Există capacitatea de efort puternic pentru a recalcula dosarele de pensie. Dacă suplimentăm personalul, vom reuși să finalizăm procesul de recalculare a pensiilor”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.

 

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a fost prezentă miercuri seara în direct la Realitatea TV. Acolo, ministrul a vorbit despre decizia pe care a luat-o CCR cu privire la majorarea pensiilor.

„Decizia CCR practic statuează două lucruri: contestarea majorării cu 40 % a fost facută într-o habodnicie politică și confirmă faptul că Guvernul și legislativul a rămas fără normă legală iar Parlamentul va putea stabili cu cât se va putea face majorarea pensiilor”, spune Turcan.

Aceasta a fost întrebată dacă pensiile vor majorate în următoarea perioadă și când ar putea românii să se așteapte la sume mai mari. Ministrul a precizat că pensiile vor fi indexate în perioada următoare doar că preferă să nu dea un termen anume.

„Pensiile vor fi indexate în perioada următoare. Nu pot anticipa un termen pentru că este vorba de numărul de persoane angajate, de dotarea cu echipamente și de digitalizarea sistemelor. În plus, vreau să ajungem, cu toții, la cea mai bună variantă și de calcul. Până acum avem doua legi dar care, după toate discuțiile, nu vine să-mi asigure echitatea în sistem, nu-mi asigură sustenabilitatea și nu-mi elimină inechitatea cruntă între pensiile din sistemul public și pensiile de serviciu. Este un subiect pe care trebuie să-l abordăm cu maximă seriozitate și pe care trebuie să nu-l mai tratăm politicianist. Nu spune nimeni că nu sunt meserii care trebuie remunerate la pensii mai mari, mai ales că acele meserii au fost și mai bine plătite”, a completat Turcan.

 

 

COMMENTS