Scandalos! Trăiesc printre noroaie, în centrul municipiului Botoșani: „Să ne dea la o comună. Măcar să plătim taxe mai mici”
15/01/2021 13:22 in STIRI

Sute de localnici din municipiul Botoşani trăiesc pe străzi cu condiţii de Ev Mediu, neasfaltate, pline de noroaie şi gropi, culmea, cei mai mulţi la o aruncătură de băţ de centrul oraşului. Oamenii sunt revoltaţi şi cer fie diminuarea taxelor, fie trecerea administrativă la cea mai apropiată comună, scrie Adevarul.

La numai 10 minute de mers pe jos de la Primăria Botoşani, aflată la kilometrul zero al municipiului, se află o întreagă suită de străzi cu case.  Aparent pitoreşti, învelite în verdeaţă şi multă linişte, aceste uliţe care aduc aminte de Botoşaniul medieval ar putea reprezenta o locaţie de vis. Nu însă şi pentru cei care locuiesc efectiv pe străzi precum Izvoarelor, Vâlcelei sau Barbu Lăzăreanu. 

Oamenii care trăiesc aici au, la un pas de lumea civilizată, condiţiile de acum câteva sute de ani. Mai precis, străzi pline de noroaie şi gropi, neasfaltate şi inundabile. Vara şi iarna trăiesc coşmarul mersului şi plecatului de acasă. Cu toate acestea, plătesc taxe la fel ca ceilalţi locuitori ai municipiului, cei care beneficiază de străzi asfaltate. 

Localnicii sunt atât de revoltaţi încât ar fi dispuşi să renunţe la statutul de orăşean şi ar fi bucuroşi să fie alipiţi celei mai apropiate comune. „Măcar să ştim o treabă. Trăim ca la ţară să avem măcar taxe de ţară. Nu orăşean aşa, cu numele. Că cine vine la mine, toamna, se îneacă aici”, ne mărturiseşte un botoşănean de pe strada Izvoarelor.   

Cizma de cauciuc accesoriul de bază

Mătuşa Maria are în jur de 80 de ani şi trăieşte de o viaţă pe strada Vâlcelei. Femeia mărturiseşte că de când s-a mutat aici, mai bine de trei decenii în urmă, nimic nu s-a schimbat. Au fost scoase doar două borduri să întoarcă maşinile, că strada este prea îngustă iar la vale riscă să rămână împotmolite dacă plouă. Când vede că picură, femeia fuge la magazin şi îşi cumpără tot ce are nevoie. Ştie că urmează zile de petrecut în faţa televizorului. 

Aici îi ca la război. Când vezi că plouă te bagi în casă. Strada se face mlaştină. Ba chiar mai intră apa şi prin curţi, ne bate la uşă. Ieşi numai dacă ai chef de băi prin nămol. Dar eu, la vârsta mea, zic pas”, spune glumind botoşăneanca. 

De cealaltă parte, noul primar al Botoşaniului, Cosmin Andrei, spune că anul acesta se vor aloca fonduri pentru reabilitarea acestor străzi.

„Cele de la marginea oraşului vor fi asfaltate cu bani de la bugetul local, pe care o să-i alocăm peste două luni, la votarea bugetului. Pentru Zimbrului, Vâlcelei şi Izvoarelor vom accesa fonduri europene pentru asfaltare, tot în acest an, sper să începem procedurile de achiziţie”, precizează Cosmin Andrei. 





COMMENTS