Este haos și dezorganizare la nivelul instituțiilor de învățământ din România. În plină pandemie, Ministerul Educației reorganizează structura unor instituții, din lipsă de personal pentru grădinițe, școli și licee.
Monica Anisie, schimbări majore în instituțiile de învățământ
La nivel național sunt câteva zeci de mii de cadre didactice în sistemul nonformal ”Palate și Cluburi ale Copiilor” și Cluburi Sportive. Aceste instituții au ca scop educarea elevilor în afara orelor de curs din grădinițe, școli și licee, în domenii ca muzica, teatru, arte plastice, cultură civică, limbi străine, informatică, desen, gimnastică ritmică și aerobică, etc.
Cadrele didactice aflate în sistemul nonformal ”Palate și Cluburi ale Copiilor” și cei din cadrul Cluburilor Sportive sunt oameni pregătiți pentru domeniile în care activează, cu gradații de merit, cu toate gradele didactice luate, unii dintre ei chiar cu doctorate în domeniile respective, iar acum, prin această decizie devin personal auxiliar de back-up pentru grădinițele, școlile și liceele care au lipsă de personal.
Astăzi am aflat pe surse că Monica Anisie a decis restructurarea celor încadrați în aceste instituții, cu alte cuvinte vor fi schimbate fişele de post ale acestora. Această informație vine în contextul în care, în majoritatea instituțiilor vizate, sunt deja activități în desfășurare, în plus sunt demarate deja procedurile de înscriere ale copiilor la cursurile din acest an școlar.
Angajații din cadrul sistemul nonformal ”Palate și Cluburi ale Copiilor” și din Cluburile Sportive vor deveni suport resursă umană pentru grădinițe, şcoli și licee, o decizie pe care mulți o consideră umilitoare. Decizia a fost luată astăzi, la nivelul Ministerul Educației.
”Ca urmare a scrisorii deschise transmisă la Ministerul Educației, ieri, a avut loc o întâlnire între reprezentanții sindicali, cei ai părinților și ai elevilor cu ministrul educației, Monica Anisie, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Nicolae Dragoș Garofil, și un reprezentant al Inspectoratului Național pentru Sănătate Publică”, spun sursele Impact.ro.
Ce se întâmplă cu mii de angajați
Cu alte cuvinte, bibliotecarii, profesorii din sistemul nonformal ”Palate și Cluburi ale Copiilor” și de la Cluburile Sportive, au rămas, mare parte din ei, fără obiectul muncii, având în vedere noile reglementări impuse de MEC.
În acest context, vor fi schimbate fişele de post ale acestora. Surse spun că s-a discutat și ca elevii de la liceele pedagogice şi studenţii PIP să fie aduși în școli și licee ca al doilea adult în grupele cu peste 10-12 copii.
La nivel național s-a cerut să se facă un inventar în școli și licee cu necesarul de personal didactic în noul context (rata adult-copil de 1 la 10).
Aceleași surse se tem că această decizie îi va pune pe profesorii din aceste instituții extrașcolare în postura de a deveni supraveghetori în cazul descoperirii de infecții în școli și licee, în așa-zisele camere de izolare. Nu se știe sigur încă, dar este un scenariu plauzibil.
Se pare că toți profesorii vor primi, pe adresa instituțiilor din sistemul nonformal ”Palate și Cluburi ale Copiilor” și pe cele ale Cluburilor Sportive, înștiințările venite din partea Inspectoratelor Școlare și repartizați, ca atare, în grădinițele, școlile sau liceele cu deficit de personal, afirmă sursele.
Întâlnire între Monica Anisie și reprezentanții școlilor, liceelor și grădinițelor
Principalele discuții între MEC și reprezentanții școlilor și a liceelor s-au axat pe modificarea ordinului comun MEC 5487 MS 1494 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.
Fiecare participant a prezentat problemele apărute din primele două zile de școală. În urma discuțiilor, s-a stabilit ca până luni, 21 septembrie, să se propună modificările pe care le consideră fiecare instituție necesare și pe urmă să fie discutate într-o nouă întâlnire.
Surse spun că reprezentații grădinițelor, școlilor și liceelor au adus în discuție și Ordinul nr. 1456/2020 pentru aprobarea ”Normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor”.
Reprezentanții instituțiilor respective de învățământ au arătat că foarte multe din articolele din acest act normativ nu pot fi respectate din cauza lipsei de personal și de spațiu. Secretarul de stat din cadrul MS a precizat că ordinul este în proporție de 95% la fel ca cel care a fost și înainte în vigoare, însă s-a arătat deschis la dialog.
O decizie finală se va lua vineri, 18 septembrie, când vor fi strânse toate datele necesare, la nivel național, din școli și licee.
Sursa: Playtech.ro