ADS
ADS
ADS
“Suntem tratați ca niște câini”. Mărturia lui Nuwan, unul dintre cei 44 de srilankezi de la Botoșani concediați pentru că au stat în izolare alături de suspecți de COVID-19
20/05/2020 10:51 in STIRI

“Bodyguarzii ne-au împins pe toți în camere. Apoi au legat cu șoricei de plastic încheieturile celor cinci desemnați ca negociatori”, mărturisește Nuwan, un tânăr srilankez care solicită ca strigătul disperat al celor adunați în curtea unei fabrici botoșănene să ajungă la guvernul țării sale, din Oceanul Indian, scrie ziarul Libertatea. Într-un motel de la marginea orașului, 39 dintre muncitorii GT Company așteaptă cu teamă ieșirea din carantină. Mai au cinci zile și n-au habar ce se va alege de ei după 24. Firma nu le-a permis nici să-și ia 14 zile din propriul lor concediu de odihnă.

Coșmarul a început pe 23 aprilie, când unul dintre colegii români a ieșit pozitiv. Patronii i-au izolat pe cei opt contacți srilankezi în spațiile de cazare comune. A doua zi, ei au ieșit revoltați din fabrica care a trecut produce acum echipamente pentru COVID-19. 

“Suntem 56 de oameni, câte opt în cameră. Era imposibil să se respecte izolarea. Patronii au spus că vor opri 30 de dolari pe zi pentru cazare și mâncare”, zice Nuwan. 

Suspecții de coronavirus, izolați lângă muncitorii sănătoși “Am vorbit și la HR. Nu s-a rezolvat nimic. A doua zi, am ieșit din fabrică. Nu a existat un conflict. Ne-am ridicat și am plecat să ne autoizolăm”, zice Nuwan. Srilankezii acuză firma că a atentat în mod voit la sănătatea lor, pentru că nu existau condiții adecvate de izolare în spațiile de cazare ale GT Company. Însă opinia DSP, care a insistat că muncitorii se pot întoarce în fabrică, este alta. Inspectoarea care s-a ocupat de caz spune că oamenii s-au jucat cu propria sănătate pentru că nu au respectat izolarea.

Ba mai mult, povestește că a existat o bătaie între muncitorii cazați în clădire. Așa au intrat cei sănătoși în contact direct cu suspecții de COVID-19. În fabrică, alți șase muncitori srilankezi au ieșit pozitivi la testul COVID-19 În ciuda recomandărilor, ei au refuzat să se întoarcă. De altfel, la muncă condițiile nu erau mai bune. Șase dintre cei care au continuat să lucreze au făcut apoi COVID-19. Au urmat opt zile de autoizolare. Srilankezilor li s-a tăiat una dintre cele două mese. “Mai primeam doar micul dejun și o altă masă, la patru după-amiază. Mâncare pentru maximum 20, deși eram de două ori mai mulți”, spune Nuwan. De altfel, ei au adunat probe video cu masa primită de la patroni – caserole umplute doar pe un sfert cu orez. Chiar dacă, în acel moment, fabrica le percepea deja 30 de dolari.

Au cerut ajutor de la agenția de recrutare care i-a trimis în România.

 

 

 

https://www.botosaninews.ro/434312/social/suntem-tratati-ca-niste-caini-marturia-lui-nuwan-unul-dintre-cei-44-de-srilankezi-de-la-botosani-concediati-pentru-ca-au-stat-in-izolare-alaturi-de-suspecti-de-covid-19/?fbclid=IwAR1FMbfBJLF2gYyeliFc3I64mG7ie0Xv3dOqNmyw1Z1ldpjBrwe4qHMRY2Y

COMMENTS