Ministrul Agriculturii, despre sistemele de irigații: Pe de o parte s-au făcut lucrări incomplete, pe de altă parte s-au făcut lucrări proaste
08/05/2020 11:37 in STIRI

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, vineri, că a venit la Botoșani pentru a face o analiză privind situația agricultorilor și fermierilor din județ și problemele cu care se confruntă aceștia. Ministrul va avea o discuție și cu liderii asociațiilor de fermieri din județul Botoșani. 

"Vreau să ne spună problemele pe care le-au întâmpinat în această perioadă în care, din păcate, criza provocată de pandemia coronavirus s-a suprapus și cu o secetă puternică așa cum de foarte multă vreme nu a mai fost”, a precizat ministrul.

Oros a vorbit, la Botoșani, despre reabilitarea sistemelor de irigații, program început în urmă cu patru ani la nivel național. El a declarat că unele lucrări au fost de proastă calitate.

"Avem un sistem de irigații care acum se reabilitează. A început în urmă cu patru ani cu un program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, care dacă ar fi fost reparat în mod corect și complet ar fi deservit cam 2 milioane hectare. Acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că s-au reabilitat cam maxim 300-350 mii hectare. Pe de o parte s-au făcut lucrări incomplete, pe de altă parte s-au făcut lucrări proaste, și am constatat acum când am dat drumul la apă pe canale. S-au făcut lucrări pe infrastructura principală, acolo unde nu corespundea cu infrastructura secundară. Mai sunt și cauze legate de lipsa echipamentelor de udat a unor fermieri. Nu știu care este situația aici, în Botoșani, aici discutăm de situația la nivel național. De aceea, în zonele din sud-est, dar și în Moldova, situația culturilor , cel puțin pe un milion de hectare sunt compromise pe 50%”, a precizat Oros.

Ministrul Agriculturii a declarat că la această dată se face o estimare a suprafețelor calamitate, a gradului de afectare, după care va trebui identificată suma din bugetul național pentru acordarea de despăgubiri.

 

 

https://www.botosaninews.ro/432535/administratie/foto-video-ministrul-agriculturii-despre-sistemele-de-irigatii-pe-de-o-parte-s-au-facut-lucrari-incomplete-pe-de-alta-parte-s-au-facut-lucrari-proaste/?fbclid=IwAR3WQ_FxyCpaENfXQAT1s8o5dR9TqWGe_QY-natcYsaT-8_hg3bDrBl899c

COMMENTS