Senatul României a adoptat, marți, cu 118 voturi „pentru” și doar opt „împotrivă”, proiectul de lege inițiat de USR privind modificarea și completarea OUG 77/2009, care vizează măsuri concrete pentru limitarea accesului persoanelor la jocurile de noroc și sprijinirea celor afectați de dependență. Proiectul merge acum spre dezbatere în Camera Deputaților, for decisional, notează StirileProTV.
Conform noilor prevederi legislative, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) va avea obligația de a introduce, în partea superioară a site-ului oficial onjn.gov.ro, un buton de autoexcludere, accesibil oricui dorește să își blocheze participarea la jocuri de noroc. De asemenea, site-ul va afișa în timp real numărul de cereri de autoexcludere înregistrate și procesate.
Registrul persoanelor autoexcluse și responsabilitatea operatorilor
Una dintre cele mai importante modificări este crearea unui Registru național al persoanelor autoexcluse, gestionat și actualizat permanent de ONJN. Operatorii de jocuri de noroc sunt obligați să interogheze în timp real acest registru și să blocheze accesul persoanelor autoexcluse, indiferent dacă cererea a fost depusă fizic sau online.
„Organizatorii de jocuri de noroc sunt obligați să nu permită accesul la activități de jocuri de noroc persoanelor autoexcluse care sunt identificate cu ocazia interogării Registrului privind persoanele autoexcluse”, se arată în textul de lege.
Solicitările de autoexcludere trebuie transmise de operatori către ONJN în termen de o zi lucrătoare de la înregistrare. În plus, jucătorii care pot dovedi că au fost excluși în această perioadă vor putea solicita returnarea sumelor jucate, în termen de 48 de ore, printr-o cerere depusă la operator, în punctele de lucru sau online.
Excluderea, pe termen limitat sau nelimitat
Persoanele fizice pot solicita ONJN autoexcluderea pentru o perioadă determinată (12, 24 sau 36 de luni) sau nedeterminată. În cazul în care aleg o perioadă nedeterminată, aceștia pot solicita radierea din registru abia după cel puțin 12 luni de la înregistrare.
Totodată, în momentul solicitării autoexcluderii, ONJN sau operatorii sunt obligați să informeze persoanele despre posibilitatea consilierii și tratamentului de specialitate pentru dependența de jocuri de noroc.
Persoanele indezirabile, evidențiate la nivel de operator
Un alt amendament adoptat prevede că o persoană poate fi declarată „indezirabilă” de către un operator de jocuri de noroc în cazul în care încalcă regulamentul de joc sau regulamentul intern. Aceste persoane vor fi înscrise în registrele interne ale fiecărui operator, fără a fi introduse automat în registrul național de autoexcludere. Registrele pot fi însă solicitate de ONJN, în cadrul controalelor de specialitate.
Etapele următoare
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterile Camerei Deputaților, care este forul decizional. Dacă va fi adoptat în această formă, măsurile ar putea intra în vigoare în perioada următoare, odată cu promulgarea de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.