ADS
ADS
ADS
Bani pentru absolvenţii de învățământ, dacă își caută de lucru Absolvenții instituțiilor de învățământ promoția 2025 trebuie să se înregistreze în termen de 60 de zile de la
By Administrator
Published on 10/06/2025 09:56
STIRI

Absolvenții promoției 2025 din instituțiile de învățământ au posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar și servicii specializate oferite de stat, dacă se înregistrează, în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Anunțul a fost transmis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care încurajează tinerii să profite de aceste măsuri pentru a se integra mai ușor pe piața muncii, notează EVZ.ro.

Ce beneficii primesc absolvenții

Pentru tinerii care nu reușesc să se angajeze după absolvire, statul acordă, la cerere, o indemnizație de șomaj în valoare de 330 de lei pe lună, timp de șase luni, echivalentul a 50% din Indicatorul Social de Referință (ISR), care este în prezent de 660 de lei.

Totodată, cei care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni au dreptul la o primă de inserție în valoare de 1.980 de lei (trei ISR), acordată o singură dată, pentru susținerea integrării în câmpul muncii.

Cine se poate înregistra

În cazul absolvenților de liceu, termenul de 60 de zile începe să curgă din ziua următoare datei absolvirii, conform prevederilor Ordinului nr. 3694/01.02.2024, indiferent dacă a fost promovat sau nu examenul de Bacalaureat. Elevii corigenți care promovează ulterior examenul își pot calcula termenul de înregistrare de la data menționată în adeverința eliberată de școală.

Condiții de eligibilitate pentru indemnizația de șomaj

Pentru a beneficia de indemnizație, absolvenții nu trebuie să fi refuzat un loc de muncă potrivit pregătirii sau să fi respins participarea la cursuri ori servicii de ocupare oferite de ANOFM.

Ce documente sunt necesare

Pentru a se înregistra la agențiile teritoriale, absolvenții trebuie să prezinte:

  • actul de identitate;
  • diploma de absolvire sau adeverința cu data absolvirii;
  • un CV actualizat;
  • declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate (formular tipizat);
  • acord pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (formular tipizat).

Unde se pot informa tinerii

Detalii suplimentare despre indemnizația de șomaj pentru absolvenți pot fi găsite pe site-ul www.anofm.ro, în secțiunea „Persoane fizice / Indemnizații de șomaj și venituri de completare”, precum și prin contactarea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

„Este important ca tinerii absolvenți să profite de aceste oportunități și să înceapă activ parcursul lor profesional cu sprijinul specialiștilor din rețeaua națională a serviciilor publice de ocupare”, mai transmite ANOFM.

 

Comments