ADS
ADS
ADS
Sentință fără precedent în Botoșani: Bărbat condamnat pentru încălcarea măsurilor de carantină în timpul pandemiei
By Administrator
Published on 13/05/2025 21:05 • Updated 13/05/2025 21:06
STIRI

Un tânăr din Botoșani a fost condamnat, marți, pentru fapte comise în timpul pandemiei de COVID-19, în urma unei decizii pronunțate de instanță.

Bărbatul a fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de „zădărnicire a combaterii bolilor”, după ce, deși se afla în carantină, a ieșit din locuință. Acesta a fost depistat de polițiști pe raza comunei Mitoc, iar în momentul legitimării a încercat să-i mituiască, fapt care i-a adus și o a doua acuzație – dare de mită.

Pentru prima faptă, tânărul a primit o pedeapsă de șase luni de închisoare, iar pentru tentativa de mituire, o pedeapsă de un an și șase luni. Magistrații au dispus contopirea pedepselor, rezultând o condamnare finală de un an și opt luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de doi ani.

În același dosar, a fost condamnat și șoferul autoturismului în care se afla tânărul. Acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice în momentul în care a fost oprit de polițiști, fapt pentru care a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare.

Ambele pedepse sunt definitive și au fost dispuse cu măsuri de supraveghere pe durata termenului de încercare, în care cei doi tineri trebuie să respecte mai multe obligații stabilite de instanță.

Solutia pe scurt:

1. Condamnă pe inculpatul Gavriliuc V. pentru săvârşirea infracţiunilor de: – dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare; – zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 6 luni închisoare. Constată că inculpatul a săvârșit faptele în condițiile concursului de infrac?iuni, iar în temeiul art. 38 alin. 1, 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică acestuia pedeapsa cea mai grea de 1 an și 6 luni închisoare, la care se adaugă 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 2 luni închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de 1 an și 8 luni închisoare. În temeiul art. 91, 92 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. În temeiul art. 93 alin. (1) Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b) Cod penal impune condamnatului să execute obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Alba sau în colaborare cu instituții din comunitate. În temeiul art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile muncă neremunerată la Primăria mun. Alba Iulia sau la D.J.D.P. Alba. În temeiul art. 91 alin. (4) Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind condiţiile revocării suspendării executării sub supraveghere.

2. Condamnă pe inculpatul Ghiduc F. C. pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare. În temeiul art. 91, 92 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. În temeiul art. 93 alin. (1) Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoșani la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b) Cod penal impune condamnatului să execute obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Botoșani sau în colaborare cu instituții din comunitate. În temeiul art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la Primăria com. Avrămeni sau la D.J.D.P. Botoșani. În temeiul art. 91 alin. (4) Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind condiţiile revocării suspendării executării sub supraveghere. În temeiul art. 290 alin. 5 Cod penal, dispune confiscarea sumei de 160 de lire sterline, consemnată pe numele Gavriliuc V., la Unicredit Bank S.A. – Sucursala Botoșani, în contul unic al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate din cadrul Ministerului Justiției (A.N.A.B.I.), la dispoziția Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani. Onorariul avocatului desemnat din oficiu pentru inculpatul Gavriliuc V. (av. Simion Andreea – delegaţie nr. 1518/2024) se va avansa Baroului de Avocaţi Botoşani din fondurile Ministerului Justiţiei. Obligă inculpatul Gavriliuc V. să plătească statului suma de 581,73 lei, cheltuieli judiciare. Obligă inculpatul Ghiduc F. C. să plătească statului suma de 446,82 lei, cheltuieli judiciare, în care s-a inclus suma de 217,52 lei, contravaloarea probelor biologice, ce se va vira în contul … Trezoreria Botoşani pentru Spitalul Judeţean MAVROMATI Botoşani. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 13.05.2025, prin punerea hotărârii la dispoziţia inculpaţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin.1 teza finală Cod procedură penală.

 

 

 

Comments