Sâmbătă, 12 aprilie 2025, Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din localitatea Coștiugeni, județul Botoșani, a găzduit un eveniment de suflet dedicat tradiției pascale și creativității copiilor: atelierul de creație „Încondeierea ouălor și pictură”, desfășurat în ajunul Floriilor.
Organizat de Asociația „Nectarie și Prietenii” din Stăuceni, în parteneriat cu cadre didactice, voluntari și reprezentanți ai bisericii, atelierul a reunit zeci de copii, părinți și membri ai comunității. Sub îndrumarea profesorului pentru educație timpurie Iuliana Dumitriu și a profesorului de religie ortodoxă Gheorghe Dumitriu, cu sprijinul managerului asociației, Florentina Melinte, și al preotului paroh Dorin Liviu Onciuleanu, evenimentul a fost gândit ca o oportunitate de a cultiva iubirea pentru tradițiile autentice românești.
La atelier au fost prezenți invitați speciali, precum pictorul de icoane prof. Andreea Pavăl și meșterul popular Elena Alexa, care le-au împărtășit celor mici tainele încondeierii ouălor și i-au îndrumat în realizarea unor lucrări pline de simboluri pascale. Activitatea a reunit preșcolari și elevi ai Școlii Primare Nr. 3 Coștiugeni, structură a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Albești, condusă de prof. Anca Nicoleta Mutuzac.
Materialele necesare au fost oferite de Asociația „Nectarie și Prietenii”, organizație implicată activ în viața comunității, inclusiv prin acțiuni de sprijin umanitar. În această perioadă, voluntarii asociației, alături de elevi și cadre didactice, au distribuit pachete alimentare persoanelor vârstnice și vulnerabile din satele Albești, Buimăceni și Coștiugeni. Listele beneficiarilor au fost întocmite în colaborare cu Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Albești.
Proiectul a beneficiat de sprijinul preoților parohi din cele trei localități: pr. Fredolin Drobotă (Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Albești), pr. Lucian Cosofreț (Biserica „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” – Buimăceni) și pr. Dorin Liviu Onciuleanu (Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva” – Coștiugeni).
Evenimentul de la Coștiugeni a fost nu doar o lecție despre tradiție și creativitate, ci și un exemplu de solidaritate și implicare comunitară, în care educația, cultura și credința au creat un cadru cald și inspirator pentru toți participanții.

