O angajată a Secției de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani organizează, din proprie inițiativă, cursuri gratuite pentru femeile însărcinate. Mădălina Penciuc, moașă cu zece ani de experiență în sala de nașteri, a pornit acest demers după ce a observat cât de nepregătite și temătoare ajung multe femei în momentul nașterii.
„Lucrând la sala de nașteri, am observat că este mare nevoie de sfaturi pentru naștere, pentru creșterea copilului. Mămicile aveau nevoie de ajutor. Intrau în sala de nașteri cu bărbia tremurândă, neștiind ce urmează să li se întâmple, la ce să se aștepte”, a declarat Mădălina Penciuc.
Cursurile sunt structurate pe opt teme esențiale și oferă informații utile privind pregătirea pentru naștere, alăptarea, îngrijirea nou-născutului, tehnici de relaxare și respirație, precum și adaptarea emoțională a mamei după naștere. În plus, viitoarele mame sunt încurajate să își trăiască propria experiență maternă, fără a fi influențate de poveștile altora.
„De multe ori ce le spun celor care vin la curs: încearcă să îți trăiești povestea proprie, nu trăi povestea altora, pentru că fiecare are experiența lui”, a mai spus moașa.
Chiar dacă inițiativa este gratuită și are scopul de a le ajuta pe femei să treacă mai ușor peste momentele dificile ale travaliului și începutul vieții de mamă, participarea rămâne scăzută.
„Din păcate, participarea este foarte scăzută la cursuri. Nu înțeleg de ce… Este imposibil să nu te intereseze ceva care să te ajute să gestionezi mai ușor momentele acelea de travaliu, zic eu. Sunt gratuite cursurile, doar două ore din timpul fiecăruia”, a mărturisit Mădălina Penciuc.
Pentru mamele care aleg să participe, efectele sunt vizibile. Olivia, una dintre femeile care a urmat cursurile, spune că inițiativa merită sprijinită și promovată, în special într-un județ precum Botoșani, unde incidența sarcinilor în rândul minorelor rămâne ridicată.
„Această inițiativă gratuită este un exemplu minunat de devotament și sprijin pentru comunitate, iar promovarea ei ar putea ajuta și mai multe viitoare mame să beneficieze de aceste informații prețioase, mai ales în județul nostru, unde sarcinile purtate de minore sunt încă neizolate”, a declarat Olivia.
Mădălina Penciuc este și membră a Asociației Moașelor Independente și speră ca prin acest demers să contribuie la educarea și susținerea mamelor din județul Botoșani, oferindu-le nu doar cunoștințe, ci și încredere în forțele proprii.
Vezi AICI cum te poți înscrie!