Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va aplica o nouă procedură pentru stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, dacă acesta nu este declarat în termen. Vizate sunt clădirile cu valoare de peste 2,5 milioane de lei și autoturismele a căror valoare de achiziție depășește 375.000 de lei, în conformitate cu prevederile Codului fiscal în vigoare, notează Observator.
60 de zile pentru a evita impunerea din oficiu
În cazul în care un contribuabil nu declară impozitul până la termenul legal, ANAF va transmite o notificare, urmată de două invitații la audieri în care persoana vizată poate oferi explicații sau poate prezenta dovezi în favoarea sa. După această etapă, dacă obligația fiscală nu este îndeplinită, instituția va trece la stabilirea impozitului din oficiu.
Totuși, contribuabilii au la dispoziție 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere pentru a depune formularul 216 – „Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”. Dacă se conformează în acest termen, decizia de impunere din oficiu va fi anulată.
Cum se calculează impozitul
Pentru clădirile rezidențiale, baza de calcul este determinată prin diferența dintre valoarea impozabilă a imobilului (stabilită de autoritatea locală) și plafonul de 2,5 milioane lei.
În cazul autoturismelor de lux, baza de impozitare este calculată ca diferența dintre valoarea de achiziție și pragul de 375.000 lei. Termenele de plată sunt:
- 30 septembrie pentru clădiri;
- 31 decembrie pentru autoturisme.
Procedura pregătită de ANAF
Un proiect de ordin al președintelui ANAF prevede:
- aprobarea unei proceduri detaliate pentru impunerea din oficiu;
- modele de formulare utilizate: notificări, invitații la audieri, decizii de impunere și de anulare, referate de estimare a bazei de impozitare etc.
După termenul de depunere a declarațiilor, ANAF va întocmi liste cu persoanele fizice sau juridice care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale. Lista va include date precum:
- numele și CNP-ul contribuabilului;
- adresa imobilului sau numărul de identificare al autoturismului;
- anul de referință;
- valoarea impozabilă sau de achiziție a bunului.
Sancțiuni și termene
În cazul în care contribuabilul nu depune declarația în cele 60 de zile prevăzute, decizia de impunere rămâne valabilă, iar ANAF va comunica faptul că sumele stabilite se mențin.
Noua procedură reprezintă o măsură de creștere a conformării fiscale și de combatere a evaziunii în rândul contribuabililor cu bunuri de lux, începând cu anul fiscal 2024.