O adolescentă de 15 ani din municipiul Botoșani s-a dat de gol că este însărcinată după ce a avut o stare de rău în timpul orei de biologie. Deși sarcina era deja avansată, fata a încercat să ascundă adevărul atât față de familie, cât și de profesori și medici. Totul a ieșit la iveală în urma unui test de sarcină efectuat de cadrele medicale. Incidentul a avut loc într-o unitate de învățământ din municipiu, iar cadrele didactice au sunat la 112 pentru a solicita ajutorul medicilor, scrie Observatornews.ro.
„Am fost solicitaţi prin apel 112 de către un cadru didactic dintr-o unitate de învăţământ din municipiul Botoşani pentru o elevă care acuza o stare generală influenţată negativ, cu senzaţie de dispnee", a declarat Bogdan Ursu, medic în cadrul Serviciului de Ambulanță. Ajunsă la spital, tânăra a încercat inițial să nege posibilitatea unei sarcini, însă testele medicale au confirmat bănuielile medicilor.
„Pacienta evident că neagă sau, în unele cazuri, recunoaște că are un prieten. Facem un test de sarcină, o ecografie și, în condițiile în care iese pozitiv, le trimitem la un examen ginecologic", a explicat Cătălin Mihailiuc, medic pediatru la Camera de Primiri Urgențe.
Fenomen alarmant: România, pe primele locuri la numărul de mame minore
Cazul adolescentei din Botoșani evidențiază o problemă de amploare în România, țară care ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de mame minore. Situația este cu atât mai gravă cu cât, în multe cazuri, familiile acestor fete nu doar că nu încearcă să prevină astfel de situații, ci chiar le acceptă ca fiind firești.
„De obicei, este vorba despre copii care, dacă au opt clase terminate, deja este suficient. Unii părinți chiar se bucură. Spun: 'Da, știm că are pe cineva, asta este! O să avem un nepoțel'", a mai spus medicul pediatru. Specialiștii avertizează că o sarcină la vârste fragede poate avea un impact emoțional major asupra adolescentelor și le poate afecta semnificativ dezvoltarea.
„În plan psiho-emoţional, sunt schimbări majore în corpul și psihicul unei adolescente. Cu cât vârsta este mai mică – și au fost cazuri de mame minore de 12, 13 ani – impactul emoţional este mult mai mare", a explicat Felicia Mihai, șef de centru la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Cazul elevei din Botoșani aduce din nou în atenție necesitatea unor măsuri educative și de prevenție, care să ajute tinerele să conștientizeze riscurile unei sarcini timpurii și să beneficieze de sprijin adecvat din partea familiilor și a autorităților.