Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește vineri, 28 martie, ora 12:00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea președintelui interimar Ilie Bolojan. Pe ordinea de zi se află analiza conflictului din Ucraina, implicațiile acestuia pentru România și poziționarea țării în contextul negocierilor privind încetarea ostilităților dintre Ucraina și Rusia.
Ședința are loc la doar o zi după ce Ilie Bolojan a participat la Reuniunea pentru Pace și Securitate de la Paris, unde s-a decis formarea unui grup de lucru pentru monitorizarea armistițiului de 30 de zile la Marea Neagră, acord în care și România va avea un rol activ.
România, parte a grupului de monitorizare a armistițiului la Marea Neagră
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat că România va participa la acest mecanism de monitorizare, având în vedere importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea și economia națională.
„Avem investiții majore în această zonă, o bună parte din exporturi se realizează pe mare, iar Portul Constanța este cel mai important nod comercial al regiunii. Vom contribui la monitorizarea armistițiului prin infrastructura noastră: radare, drone, Poliția Aeriană, dar și prin colaborarea cu Turcia și Bulgaria pentru operațiunile de deminare”, a precizat Bolojan.
Creșterea sprijinului pentru Ucraina și întărirea Flancului Estic
La reuniunea de la Paris, majoritatea statelor europene au reconfirmat sumele de sprijin alocate Ucrainei, în conformitate cu deciziile Consiliului European. Totodată, s-a discutat posibilitatea unei creșteri a forțelor NATO pe Flancul Estic, decizie care ar putea fi luată în cadrul Summit-ului NATO din iunie.
Analiza activității CSAT pe 2024 și prioritățile pentru 2025
Pe lângă situația din Ucraina, ședința CSAT include și evaluarea activităților desfășurate în 2024 de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale, precum și stabilirea obiectivelor pentru 2025.
Administrația Prezidențială precizează că vor fi analizate și alte teme de actualitate privind securitatea națională, în contextul evoluțiilor geopolitice din regiune.