Începând cu 1 ianuarie 2025, au intrat în vigoare noile tarife majorate pentru transportul și distribuția energiei electrice, iar majoritatea clienților nu vor resimți încă modificările în facturi până la 1 aprilie, datorită plafonării prețurilor. Totuși, există categorii de consumatori care vor observa scumpiri încă din luna februarie, în special cei care au contracte cu PPC, ENGIE, Hidroelectrica sau E.ON.
Noile tarife de distribuție pentru energia electrică au fost majorate cu aproximativ 1% până la 26%, în funcție de zona de rețea. De asemenea, tariful de transport al energiei electrice perceput de Transelectrica a crescut cu 22%. Schimbările sunt resimțite în special în zonele de rețea operate de firmele mari de distribuție, cum ar fi Electrica și PPC.
De exemplu, în zona Muntenia Sud, operatorul Rețele Electrice (deținut de PPC) a majorat tariful la joasă tensiune cu 22%, ajungând la 294 de lei/MWh. În zona Banat, tariful este mai mare cu 20%, iar în Moldova a crescut cu 17%, atingând 353 lei/MWh. Cele mai mari majorări au fost în Transilvania Sud, unde tariful a crescut cu 26%, iar în Oltenia cu 9%.
Scumpirile sunt impulsionate și de factori externi, precum expirarea acordului pentru tranzitul gazelor rusești prin Ucraina și creșterea prețurilor la gaze naturale lichefiate, iar prognozele indică posibilitatea unor noi creșteri ale prețurilor pe piața europeană. Acest context economic ar putea afecta nu doar clienții din România, ci și consumatorii din întreaga Europă.
Fermierii și consumatorii casnici care beneficiază de contracte cu companiile menționate trebuie să se pregătească pentru creșteri ale prețurilor la energia electrică și gaze naturale, efectele acestora fiind vizibile încă din prima lună a anului 2025.