ADS
ADS
ADS
Se prăbușește „împărăția laptelui”. Seceta, scumpirile și munca plătită în bătaie de joc adâncesc sărăcia în satele din Botoșani
STIRI
Published on 17/11/2024

Seceta prelungită, care a redus semnificativ cantitatea de hrană pentru animale, și prețul scăzut al laptelui au lovit puternic comunitățile rurale din România, în special pe cele care depind aproape exclusiv de creșterea vacilor pentru lapte. În județul Botoșani, unde există o tradiție veche de secole în creșterea bovinelor, efectele crizei sunt deosebit de grave. Zonele agricole și zootehnice din acest județ, considerate „împărăția laptelui” și recunoscute pentru produsele tradiționale, se confruntă acum cu dificultăți financiare majore, notează Adevărul.ro.

Botoșaniul, al doilea județ din România ca număr de bovine, după Suceava, găzduiește numeroase unități de procesare a laptelui și produce brânzeturi recunoscute inclusiv la nivel european, cum este cașcavalul din zona Săveni. Totuși, după trei ani consecutivi de secetă și pierderi însemnate în agricultură, crescătorii de animale, în special cei mici și mijlocii, se luptă să facă față. Seceta severă a compromis culturile furajere, forțându-i pe fermieri să cumpere hrană suplimentară pentru iarnă, la prețuri greu de suportat. În plus, prețul de doar 1,5 lei pe litrul de lapte oferit de procesatori abia dacă acoperă costurile, spun localnicii.

„Gândiți-vă că o vacă nu o duci, o mâni pe un câmp și la revedere. Trebuie hrană. Și hrană adecvată că altfel nu dă lapte cum trebuie. Apoi costurile cu veterinarul, pentru că animalele astea au nevoie de controale, de tratament dacă se îmbolnăvesc. [...] Ies pe minus, garantat,” a declarat un fermier din Coțușca. În comunele precum Vlăsinești, Coțușca și Păltiniș, mulți agricultori au fost nevoiți să-și vândă animalele sau să plece la muncă în străinătate, lăsând în urmă gospodării goale și o tradiție amenințată de dispariție.

Ionică Nechifor, președintele crescătorilor de ovine și caprine din cadrul Moldoovis și director al Stațiunii de Cercetare Popăuți, trage un semnal de alarmă privind această criză agricolă: „După trei ani consecutivi de secetă și tot felul de crize economice în România, foarte greu se mai descurcă fermierii. Unii dintre ei sunt în pragul de a-și declara insolvența. [...] Dacă nu le oferim acele posibilități de a-și valorifica aceste produse, din nou pierdem cea mai importantă pătură socială a județului și a țării.”

Scăderea numărului de animale afectează nu doar fermierii și procesatorii, ci și consumatorii, care ar putea să aibă acces tot mai limitat la produse locale. Soluțiile identificate de autorități și specialiști includ măsuri de sprijin și facilități fiscale pentru micii producători, care, potrivit fermierilor, ar trebui să includă piețe de desfacere și subvenții mai consistente.

Comments