ADS
ADS
ADS
„Lăsatul secului” pentru Postul Crăciunului – semnificațiile zilei de 14 noiembrie
STIRI
Published on 14/11/2024

Pe 14 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Filip și marchează „lăsatul secului” pentru Postul Nașterii Domnului, care va începe pe 15 noiembrie. Această zi este cunoscută ca ultima în care credincioșii pot consuma alimente „de dulce” înainte de începutul unuia dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserică: Postul Nașterii Domnului, al Sfintelor Paști, al Sfinților Apostoli Petru și Pavel și al Adormirii Maicii Domnului.

Expresia „lăsatul secului” provine, conform liturgistului Badea Cireșanu, dintr-o deformare a termenului „lăsatul seculului” — unde „seculul” face referire la „secolul”, sau la „lume” cu obiceiurile ei, simbolizând renunțarea temporară la viața seculară și la preocupările lumești. Termenul sugerează o detașare de plăcerile și preocupările lumești, conform învățăturilor Sfântului Apostol Ioan: „Tot ce este de la lume, aceasta este: pofta trupului, pofta ochilor și trufia vieții” (I Ioan 2, 16).

Pe lângă abținerea de la anumite alimente, „lăsatul secului” îndeamnă la o perioadă de introspecție, rugăciune, iertare și dragoste. În unele regiuni din Bucovina, această zi este cunoscută prin tradiția numită „spolocania” — o practică de curățare a vaselor și ustensilelor folosite pentru gătit și mâncat de dulce, urmate de înlocuirea lor cu cele destinate perioadei de post.

Postul Nașterii Domnului, având o durată de 40 de zile, reamintește credincioșilor de postul lui Moise de pe Muntele Sinai și simbolizează pregătirea pentru primirea lui Hristos. Fiind considerat un post al bucuriei, Biserica rânduiește și zile cu dezlegare la pește, pentru a încuraja spiritul de sărbătoare în rândul credincioșilor, pregătindu-i astfel pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, potrivit Doxologia.ro.

 

Comments