Persoanele neasigurate din România pot beneficia de servicii de prevenție, depistare și confirmare a afecțiunilor oncologice, acestea fiind acoperite de sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Pentru accesarea acestor servicii, persoanele neasigurate trebuie să urmeze o serie de pași, conform precizărilor Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani.
În primul rând, persoana neasigurată trebuie să fie înscrisă pe lista de pacienți a unui medic de familie, la alegerea sa. Dacă persoana a avut anterior un medic de familie, poate opta să se reînscrie la acesta. Ulterior, aceasta trebuie să programeze și să se prezinte la o consultație de prevenție. Consultațiile de prevenție pentru persoanele neasigurate sunt decontate în funcție de grupa de vârstă: două consultații anuale pentru cei între 18 și 39 de ani, până la trei consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani fără afecțiuni cronice și până la două consultații anuale pentru cei cu afecțiuni cronice în evidența medicului de familie.
Medicul de familie evaluează riscul de boală asimptomatică și, în funcție de evaluare, poate recomanda analize preventive gratuite, emițând un bilet de trimitere. În cazurile cu suspiciuni de cancer, medicul poate dispune investigații suplimentare, cum ar fi radiografii și ecografii, sau poate trimite pacientul la un medic specialist ori pentru spitalizare de zi. Pentru aceste cazuri suspecte, biletele de trimitere sunt marcate cu „SO” (Suspiciune Oncologică).
La medicul specialist, pacientul neasigurat poate primi până la două consultații trimestriale pentru depistarea afecțiunilor oncologice, iar, după caz, poate fi trimis pentru alte investigații, precum analize de laborator, radiografii sau chiar spitalizare de zi pentru diagnosticare. Medicii recomandă ca investigațiile în regim de spitalizare de zi să fie finalizate în cel mult 28 de zile de la deschiderea foii de spitalizare, pentru o diagnosticare rapidă.
După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, persoanele neasigurate vor fi incluse în Programul național de oncologie. Dacă pacientul nu are surse de venit, acesta poate deveni asigurat fără plata contribuției până la vindecarea afecțiunii.
Fondurile necesare pentru decontarea serviciilor oferite persoanelor neasigurate nu provin din contribuțiile asiguraților, ci sunt asigurate printr-o alocare bugetară suplimentară din bugetul de stat.