ADS
ADS
ADS
Un botoșănean cu infarct miocardic acut, salvat de medici prin Campania Sănătate pentru Sate
STIRI
Published on 13/11/2024

Campania „Sănătate pentru sate”, desfășurată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, a reușit să salveze viața unui botoșănean aflat în infarct miocardic acut. Intervenția rapidă a medicilor a permis transportul pacientului la Iași, unde a fost operat de urgență, iar în prezent acesta se află în afara oricărui pericol.

Coordonatorul echipei de voluntari, Dănuț-Viorel Prună, a declarat că salvarea acestei vieți reprezintă cea mai mare realizare a activității desfășurate între 4 și 8 noiembrie, perioadă în care medici voluntari din 17 specialități au oferit consultații gratuite pentru 550 de persoane din mai multe localități din județul Botoșani. La Hlipiceni, satul natal al arhimandritului Ciprian Grădinaru, ghidul spiritual al echipei, campania a ajuns pentru a treia oară.

„Impactul activității noastre s-a dovedit din nou extrem de important. Oamenii au fost încântați că nu au fost nevoiți să se deplaseze 50-60 de kilometri până la Botoșani și că au beneficiat de investigații gratuite, fără a mai aștepta săptămâni pentru o programare la un specialist”, a declarat Dănuț-Viorel Prună, subliniind importanța accesului rapid la servicii medicale în comunități izolate.

Printre medicii implicați s-au numărat specialiști în urologie, chirurgie oncologică, oncologie, dermatologie, medicină internă, diabet zaharat, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, pneumologie, recuperare medicală, oftalmologie, ortopedie, ginecologie, psihologie și psihiatrie. Pacienții au beneficiat și de investigații complexe, cum ar fi EKG, ecografii abdominale și cardiace, spirometrie, oftalmoscopie, tonometrie, pahimetrie, autorefractometrie și dermatoscopie.

Dr. Amalia Anghel, medic dermatolog, a explicat că, în contextul populației preponderent vârstnice, au fost identificate frecvent afecțiuni cutanate, inclusiv cazuri de cancer de piele. „Anul trecut am identificat și tratat mai multe cazuri de cancer de piele, iar în prezent, acești pacienți sunt vindecați”, a spus medicul.

La rândul său, dr. Andreea Lăcraru, cardiolog, a atras atenția asupra incidenței crescute a hipertensiunii arteriale în rândul pacienților. „Mulți pacienți prezentau valori ale tensiunii arteriale de peste 200 mmHg, dar fără simptome, semn că s-au obișnuit cu aceste valori periculoase. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate, iar astfel de campanii sunt esențiale pentru prevenția primară și secundară, în special în mediul rural, unde accesul la îngrijiri este limitat”, a explicat dr. Lăcraru.

Campania a inclus și testări gratuite Babeș-Papanicolaou, contribuind la prevenția și depistarea cancerului de col uterin. Activitatea a beneficiat de sprijinul preoților și autorităților locale, fiind un ajutor pentru bătrâni, pentru persoanele fără asigurare medicală și pentru cei care nu au alte opțiuni de îngrijire. „Utilitatea caravanei este esențială, oferind acces la servicii medicale gratuite pentru cei vulnerabili”, a declarat părintele Ștefan Basanciu de la Parohia Hlipiceni 2, județul Botoșani.

 

 

Comments