ADS
ADS
ADS
Curtea Constituțională a României: Ministerul Educației a încălcat Constituția privind bursele elevilor
STIRI
Published on 09/11/2024

Curtea Constituțională a României a decis că limitarea acordării burselor de merit și de reziliență doar pentru elevii din școlile de stat este neconstituțională, invocând discriminarea elevilor din instituțiile de învățământ privat și confesional. Această hotărâre vine în urma unei sesizări depuse în 2019 de un părinte, care a contestat prevederile din Legea educației naționale nr. 1/2011. CCR a precizat că dacă statul alege să acorde burse, acestea trebuie să fie distribuite fără a discrimina pe baza tipului de școală, notează StirileProTV.

Președintele Asociației de Părinți, Eugen Ilea, a confirmat existența unei discriminări, explicând că toate tipurile de instituții preuniversitare – de stat, private și confesionale – sunt acreditate prin lege și, astfel, elevii lor ar trebui să aibă acces la burse de merit și de reziliență.

Noua Lege a educației permite momentan acordarea de burse sociale, tehnologice și de excelență olimpică pentru elevii din sistemele particular și confesional, dar nu și de burse de merit sau reziliență, care se acordă doar elevilor din învățământul de stat. Ministerul Educației a transmis că se va alinia deciziei CCR, dar va aștepta motivarea oficială pentru a face modificările legislative necesare.

Potrivit actualei legislații, bursa de merit este de 450 lei și se acordă pentru cel puțin 30% dintre elevii cu media peste 9,50 din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, iar bursa de reziliență, de 300 lei, se oferă elevilor cu media între 7,00 și 9,50. În cazul în care legea va fi modificată pentru a include și elevii din școlile private, ar fi necesar și un sistem de echivalare a notelor, având în vedere diferențele de evaluare din cadrul acestor instituții.

 

 

Comments