ADS
ADS
ADS
Persoanele care își fac asigurare de viață, raportate la ANAF din 1 ianuarie 2025. Cum motivează măsura Ministerul Finanțelor
STIRI
Published on 30/10/2024

Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele de asigurări din România vor fi obligate să raporteze Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) informațiile privind persoanele care își fac asigurări de viață. Raportările se vor face semestrial, iar nerespectarea acestei măsuri va atrage amenzi cuprinse între 20.000 și 100.000 de lei.

Ministerul Finanțelor justifică introducerea acestei măsuri ca fiind necesară pentru a respecta cerințele Comisiei Europene. Potrivit autorităților, obligația a fost impusă prin intermediul platformei EU Pilot, în cadrul Dosarului EUP (2023) 10407, deschis pentru asigurarea aplicării Directivei 2010/24/UE privind asistența reciprocă în recuperarea creanțelor fiscale.

Ministerul a explicat că, în prezent, ANAF nu deține acces direct la date privind asigurările de viață și alte produse financiare gestionate de entități supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În cazul unor solicitări de informații din partea autorităților fiscale ale altor state membre UE, ANAF trebuie să contacteze punctual ASF, ceea ce îngreunează și întârzie răspunsurile.

Pentru a facilita schimbul rapid de informații între statele membre, Guvernul a emis Ordonanța de urgență nr. 125/2024, completând Codul de procedură fiscală. Astfel, toate entitățile care emit sau gestionează asigurări de viață vor avea obligația de a transmite aceste informații către ANAF.

Primele raportări vor avea loc la finalul primului semestru din 2025. Ministerul a subliniat că, în următoarele 60 de zile, un ordin comun va clarifica tipurile de produse financiare care vor face obiectul raportării, având în vedere că nu toate pot fi supuse executării silite.

Comments