Începând de duminică, 27 octombrie, pietonii și șoferii pot sesiza comportamentele agresive ale altor conducători auto prin intermediul unei aplicații lansate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Conform unui anunț făcut de Poliția Română, aplicația disponibilă la hub.mai.gov.ro, în secțiunea ESAR (Sesizări Abateri Rutiere), permite cetățenilor să raporteze agresiunile în trafic, contribuind astfel la prevenirea violențelor și la protejarea victimelor, notează RomâniaTV.
Pentru a face o sesizare, cetățenii trebuie să includă informații precum numele complet, codul de identificare personală, numărul de telefon, adresa de corespondență și o declarație pe propria răspundere care să ateste veridicitatea detaliilor percepute și a probelor foto-video. Se vor furniza și detalii despre data, ora și locul incidentului, pentru a facilita identificarea locației și a comportamentului reclamat.
Comportamentul agresiv în trafic include:
- deplasarea repetată de pe o bandă pe alta pentru depășirea unui șir de mașini;
- întoarcerea mașinii cu frâna de mână;
- accelerarea bruscă, mersul cu vehiculul foarte aproape de alte vehicule, frânarea fără motiv justificat;
- folosirea abuzivă a semnalelor luminoase sau sonore;
- conducerea motocicletei sau mopedului cu o singură roată în contact cu carosabilul;
- mersul cu spatele pentru intimidarea altor participanți la trafic;
- derapaj controlat pentru rotirea vehiculului sau accelerarea intenționată pentru a deranja alte persoane din apropierea drumului.
Potrivit articolului 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002, comportamentul agresiv în trafic este sancționat cu 4-5 puncte de amendă, ceea ce se traduce într-o amendă de 660-825 de lei. De asemenea, șoferii care adoptă un comportament agresiv riscă suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.
Acest mecanism își propune să sporească siguranța rutieră prin implicarea activă a cetățenilor și să contribuie la reducerea agresiunilor în trafic prin măsuri concrete și sancțiuni aplicate în mod eficient.