ADS
ADS
ADS
Șoferii agresivi vor putea fi reclamați direct printr-o aplicație. Platforma MAI se lansează astăzi
STIRI
Published on 27/10/2024

Începând de duminică, 27 octombrie 2024, șoferii și pietonii vor putea raporta comportamentul agresiv al altor participanți la trafic prin intermediul aplicației online a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Reclamațiile trebuie să fie însoțite de probe sau indicii care să ajute la identificarea incidentelor rutiere și vor putea fi transmise pe platforma ESAR (Sesizări Abateri Rutiere), accesibilă la adresa hub.mai.gov.ro.

„Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, a anunțat Poliția Română.

Pentru validitatea sesizării, aceasta trebuie să includă datele de identificare ale reclamantului, cum ar fi numele, prenumele și codul numeric personal (CNP) sau un cod de identificare, date de contact, o declarație pe propria răspundere referitoare la veridicitatea celor reclamate și a probelor, precum și detalii despre locul și momentul incidentului.

Potrivit legislației, comportamentul agresiv în trafic include o serie de manevre interzise, precum schimbările bruște de bandă, frânarea nejustificată pentru intimidare, deplasarea prea aproape de alte vehicule sau utilizarea excesivă a semnalelor luminoase și sonore pentru a obliga alți conducători să elibereze banda. Alte manevre considerate agresive sunt condusul pe o singură roată în cazul motocicletelor sau derapajul controlat intenționat.

Comportamentul agresiv în trafic este sancționat conform articolului 100/3/i din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu o amendă între 660 și 825 de lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile, notează Antena 3 CNN.

Comments