ADS
ADS
ADS
România se pregătește pentru trecerea anuală la ora de iarnă
STIRI
Published on 26/10/2024

În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, România va trece la ora de iarnă, marcând astfel sfârșitul perioadei de vară. Astfel, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00. Această ajustare anuală aduce cu sine cea mai lungă zi a anului, care va avea 25 de ore și se va desfășura conform Timpului Legal Român.

De ce se schimbă ora

România adoptă această practică de peste 90 de ani, schimbarea orei având loc pentru prima dată în 1932. După o întrerupere între 1941 și 1979, practica a fost reluată și este în continuare respectată, ca parte a unei tradiții europene care își are originile în timpul Primului Război Mondial. Germania a fost prima țară care a adoptat ora de vară în 1916 pentru a economisi combustibil și energie electrică, fiind urmată rapid de alte state.

Astăzi, aproximativ o treime dintre țările lumii continuă schimbarea sezonieră a orei, cu o implementare mai amplă în Europa. Șapte țări europene, printre care Rusia, Islanda și Turcia, au ales să nu aplice această schimbare. În Uniunea Europeană, statele membre, inclusiv România, continuă să respecte această practică în conformitate cu directivele UE.

Impactul asupra organismului și adaptarea la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă poate afecta organismul, în special prin alterarea tiparelor de somn și influențarea concentrării și memoriei. Deși câștigarea unei ore de somn poate părea benefică, tranziția poate produce somnolență și dificultăți în menținerea unui program regulat pentru câteva zile.

Medicii recomandă o ajustare treptată a programului de somn în zilele premergătoare, prin modificarea acestuia cu 10-15 minute zilnic. Expunerea la lumină naturală și activitatea fizică ușoară contribuie, de asemenea, la o adaptare mai ușoară. În transportul feroviar, trenurile aflate în mișcare la ora trecerii vor opri temporar pentru a se alinia la noul orar.

Posibilitatea renunțării la schimbarea orei

Deși numeroși cetățeni europeni și-au exprimat nemulțumirea față de schimbarea sezonieră a orei, sistemul rămâne în vigoare. În 2018, un sondaj european a relevat că 84% dintre respondenți susțineau eliminarea acestei practici, iar 78% dintre români s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbarea orei. Deși Parlamentul European a recomandat oprirea schimbărilor sezoniere din 2021, decizia finală a fost blocată de lipsa unui consens la nivelul UE.

Comisia Europeană a argumentat că sistemul actual este util pentru maximizarea utilizării luminii naturale, însă o parte tot mai mare a societății contestă beneficiile acestei practici. Până când se va ajunge la o decizie la nivel european, România va continua să schimbe ora de două ori pe an. Următoarea schimbare este programată pentru primăvara anului 2025, când, în noaptea de 29 spre 30 martie, ceasurile se vor da înainte pentru a marca revenirea la ora de vară, informează StirileProTV.

Comments