ADS
ADS
ADS
De la 1 noiembrie vom plăti o nouă taxă pentru facturile la energie. Ce sumă în plus apare pe facturi?
STIRI
Published on 24/10/2024

Începând cu 1 noiembrie 2024, românii vor plăti o nouă taxă inclusă pe facturile de energie electrică, destinată atât consumatorilor casnici, cât și celor noncasnici. Este vorba despre contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD), un mecanism de sprijin pentru producția de energie electrică utilizând tehnologii cu emisii reduse de carbon, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 318/2024.

Asociația Furnizorilor de Energie din România a anunțat că această contribuție va fi aplicată începând cu facturile aferente consumului din luna octombrie 2024, fiind inclusă în baza Ordinului ANRE nr. 51/2024, care reglementează metodologia de calcul și colectare a contribuției pentru CfD. De asemenea, Ordinul ANRE nr. 66/2024 stabilește valoarea contribuției la 0,000128 lei/kWh, fără TVA.

Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, a declarat: „Aceasta reprezintă a opta componentă din factura consumatorului de energie electrică pe care furnizorul este obligat să o colecteze, fiind expus în mod artificial unor riscuri și costuri suplimentare."

Astfel, contribuția pentru contractele pentru diferență se va adăuga pe facturile de energie electrică, impactând costurile suportate de consumatori, ca parte a eforturilor naționale de tranziție către surse de energie mai ecologice, potrivit Realitatea.net.

Comments