Orașul Darabani din județul Botoșani a obținut premiul I la secțiunea Spații Publice Exterioare în cadrul unei competiții organizate de Ordinul Arhitecților din România, desfășurată la Iași. Această distincție a fost acordată pentru proiectul „Revitalizarea spațiului urban din orașul Darabani”, competiția având ca participanți orașe mari din regiunea Moldovei.
Darabani este constituit din localitatea reședință și satele Bajura, Eșanca și Lișmănița, având o populație de 11.948 de locuitori, conform datelor din 2022. Acest oraș, cel mai nordic din România, se află în apropierea frontierei triplă dintre Moldova, România și Ucraina, fiind așezat pe rama înaltă a câmpiei Moldovei. Relieful său este caracterizat de o zonă deluroasă, cu interfluvii colinare și platouri joase, având altitudini cuprinse între 125 metri (șesul râului Prut) și 264 metri (dealul Buleandra).
Relieful natural a fost modificat în partea sudică a orașului prin terasare, iar teritoriul are o formă alungită, orientată pe direcția NV-SE. Principalele cursuri de apă care traversează orașul sunt râul Prut și râul Podriga, împreună cu afluenții acestora. Vegetația din zonă este specifică regiunii de deal, iar solurile predominante sunt cernoziomuri cambice. În apropierea orașului se află localitatea Horodiștea, situată la extremitatea nordică a țării, la coordonatele 48°15’06”N și 26°42’05”E.