ADS
ADS
ADS
Ce se întâmplă cu pensionarii care au primit mai mulți bani în urma unor calcule greșite
STIRI
Published on 23/10/2024

Pensionarii care au primit sume mai mari din cauza unor erori de calcul, făcute de funcționarii caselor de pensii, nu vor fi obligați să returneze acești bani, conform unei legi recent adoptate de Parlament. Noua lege prevede amnistierea fiscală a tuturor vârstnicilor care au datorii la casa de pensii, după ce programul electronic de calcul a generat sume mai mari decât cele cuvenite, potrivit ProTV.

Oficialii estimează că mii de pensionari au primit, în medie, aproximativ 100 de lei în plus la pensie, din cauza unor erori. Legea adoptată, propusă de ministrul Muncii, se aplică pensionarilor care au ieșit la pensie după octombrie 2014, aceștia fiind scutiți de restituirea sumelor primite în plus din cauza unor greșeli ce nu le pot fi imputate.

Legea prevede, de asemenea, că nici funcționarii care au introdus date greșite sau au prelucrat eronat informațiile în sistemul de calcul nu vor fi trași la răspundere.

Deputatul USR Violeta Alexandru a criticat însă guvernul actual, afirmând: „Nu există soft care să dea erori, nu există angajați pe care să-i fi angajat eu, există PSD și PNL de trei ani la guvernare.” În replică, Adrian Solomon a spus: „Ce vină au cetățenii că niște calculatoare achiziționate de dumneavoastră cu softuri și harduri greșesc, iar cei 1000 de angajați de dumneavoastră pe perioadă nedeterminată greșesc pentru că i-ați luat de la CAP și i-ați pus acolo că erau USR-iști?”

Ultima amnistie fiscală de care au beneficiat pensionarii a avut loc în 2014, când legea pensiilor a fost modificată. De atunci, pensionarii care au primit sume mai mari decât li se cuveneau nu au fost obligați să restituie diferențele.

La recalcularea pensiilor din vara aceasta, aproximativ 17.500 de decizii au fost contestate ca fiind greșite, însă autoritățile nu știu încă dacă acestea se referă la pensionari care au de dat sau de primit bani. Mulți pensionari continuă să facă reclamații la ghișeele caselor de pensii.

Un pensionar a declarat: „A dispărut un an de vechime. În august aveam 45 de ani de muncă, în septembrie aveam 44.” Un alt bărbat a menționat că a câștigat „două mii de lei la pensie datorită anilor mulți de contribuție.”

Surse din cadrul casei de pensii afirmă că majoritatea erorilor de calcul implică sume mici, sub 100 de lei pe lună, dar adunate de-a lungul anilor, aceste sume devin considerabile.

Comments