Începând cu 1 ianuarie 2025, cardurile sociale din cadrul programului „Sprijin pentru România” vor fi alimentate cu 125 lei, dar frecvența acordării acestui sprijin va fi redusă la o dată la șase luni, conform informațiilor oferite de Ministerul Muncii. Aceste schimbări sunt reglementate prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 și Hotărârea Guvernului nr. 70/2024, iar programul va continua până în 2027.
Pentru anul 2024, voucherele sociale pentru alimente și mese calde au o valoare de 250 de lei și sunt distribuite o dată la două luni, fiind destinate categoriilor vulnerabile, precum:
- Pensionarii cu venituri sub 2.000 lei (din octombrie 2024, acest prag va crește la 2.210 lei),
- Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub aceleași praguri,
- Familiile cu cel puțin doi copii sau familiile monoparentale, cu venituri sub 675 lei pe membru de familie,
- Persoanele fără adăpost și cei care primesc ajutor de incluziune.
Din 2025, valoarea voucherelor scade la 125 lei și vor fi distribuite o dată la șase luni. Beneficiarii principali vor fi:
- Pensionarii cu vârsta de minimum 65 de ani care primesc indemnizație socială,
- Persoanele cu handicap care se încadrează în pragul de venit stabilit,
- Familiile și persoanele singure care primesc ajutor de incluziune.
De asemenea, ajutoarele pentru energie electrică și gaze naturale vor suferi modificări după 1 aprilie 2025, când se va elimina plafonarea și compensarea pentru energie. Totuși, sprijinul va continua pentru categoriile vulnerabile printr-o nouă schemă care va ține cont de nivelul de venit, nu doar de consum. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că românii vor putea beneficia de tarife mai mici prin alegerea atentă a furnizorului de energie.