ADS
ADS
ADS
Ordonanța pentru plafonarea prețului la alimentele românești, contestată de comercianți
STIRI
Published on 22/10/2024

Ministerul Agriculturii din România propune o ordonanță care ar plafona adaosul comercial pentru zeci de mii de alimente produse local, ceea ce a stârnit reacții vehemente din partea comercianților și a economiștilor. Conform ordonanței, adaosul comercial va fi limitat la 20%, ceea ce, potrivit ministrului Agriculturii, ar duce la ieftinirea a peste 10.000 de produse alimentare procesate în România.

Comercianții, însă, avertizează că această măsură ar putea stimula importurile și ar putea determina mutarea producției în alte țări. George Bădescu, președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale, critică strategia, considerând-o ineficientă și afirmând că "nu a fost aplicată niciunde în lume". Totodată, Sorin Minea, președintele Romalimenta, a subliniat riscurile aplicării unor măsuri similare, dând exemplul Ungariei, unde fixarea prețurilor a condus la o criză alimentară și o explozie a prețurilor.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, este însă optimist, susținând că ordonanța este aproape finalizată și că poate convinge întreg lanțul alimentar românesc de beneficiile sale, referindu-se la succesul reglementării prețurilor pentru 21 de produse de bază. Totuși, economiști precum Bogdan Belciu avertizează că măsura nu va reduce prețurile pe termen lung, ci ar putea afecta producătorii români, reducând astfel producția internă și crescând costurile pe termen mediu și lung.

Mai mult, Comisia Europeană a refuzat anterior argumentele autorităților române cu privire la o lege care impunea comercianților mari să obțină 51% din oferta de alimente de la producători locali. Această măsură a fost considerată o încălcare a principiului liberei circulații a bunurilor, ceea ce a dus la declanșarea unei proceduri de infringement împotriva României, informează stirileprotv.ro.

 

 

Comments