ADS
ADS
ADS
O primărie din Botoșani a primit o amendă de 10.000 lei
STIRI
Published on 22/10/2024

O primărie din județul Botoșani a fost amendată cu suma de 10.000 de lei de către comisarii Gărzii de Mediu Botoșani, pentru nerespectarea obligațiilor legale privind înființarea unui centru de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) provenite din gospodării particulare.

Conform declarațiilor comisarilor Gărzii de Mediu, unitățile administrativ-teritoriale au responsabilitatea, conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, de a se asigura că deșeurile periculoase din gospodării sunt colectate separat, transportate, neutralizate și eliminate în mod corespunzător. Cheltuielile necesare pentru aceste activități trebuie suportate de autoritățile administrației publice locale sau, după caz, de asociațiile de dezvoltare intercomunitară, cu posibilitatea de a recupera ulterior costurile implicate.

Totodată, autoritățile locale trebuie să asigure spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, conform reglementărilor urbanistice și sanitare. Aceste spații trebuie dotate cu containere specifice fiecărui tip de deșeu și dezvoltate corespunzător pentru a permite cetățenilor să se debaraseze, gratuit, de deșeuri precum hârtie, sticlă, metal, plastic, lemn, textile, echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, ulei vegetal uzat, precum și deșeuri voluminoase, inclusiv saltele și mobilă.

Amenda a fost aplicată deoarece primăria nu a respectat aceste obligații, punând astfel în pericol gestionarea adecvată a deșeurilor în conformitate cu legislația în vigoare.

Comments