ADS
ADS
ADS
Ministrul Muncii anunță cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2025
STIRI
Published on 21/10/2024

Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile din România vor crește cu cel puțin 10,4%, conform noii legi a pensiilor, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Acest procent ar putea crește în funcție de rata inflației și de evoluția salariului mediu brut până la finalul anului. Această majorare se va aplica tuturor pensiilor, inclusiv indemnizațiilor minime sociale, care în prezent sunt de 1.281 de lei.

Noua lege prevede că pensiile vor fi majorate anual în luna ianuarie, printr-un mecanism clar și sustenabil, care ține cont de rata inflației și 50% din creșterea salariului mediu brut. Astfel, pentru 2025, pensiile vor crește cu cel puțin 10,4%, iar pensia minimă garantată va fi indexată în mod corespunzător.

În ceea ce privește pensionarii care nu au primit încă deciziile de recalculare, aceștia vor primi plățile retroactiv, începând cu 1 septembrie 2024, odată cu primirea deciziilor, fără a pierde vreun drept. Recalcularea pensiilor are ca scop eliminarea inechităților dintre pensionarii care au ieșit la pensie în ani diferiți, asigurând o creștere a veniturilor pentru cei afectați, notează RomâniaTV.

Comments