ADS
ADS
ADS
Cometa Tsuchinshan-ATLAS a fost surprinsă deasupra Botoșaniului
STIRI
Published on 21/10/2024

Cometa Tsuchinshan-ATLAS, una dintre cele mai discutate apariții cerești recente, a fost surprinsă pe cerul deasupra Botoșaniului, aducând bucurie pasionaților de astronomie și fotografilor din întreaga țară. În ultima săptămână, aceasta a fost observată de milioane de români, oferind un spectacol pe cerul serii, imediat după trecerea sa prin periheliu.

Denumită oficial C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), cometa a fost imortalizată din diverse locații ale României, devenind una dintre cele mai populare și fotografiate comete din istorie. Deși strălucirea ei nu s-a ridicat la nivelul altor comete memorabile, precum McNaught, cunoscută și ca „Marea Cometă din 2007,” sau faimoasa cometa Hale-Bopp, apariția ei a fost totuși un moment deosebit pentru observatorii cerului.

Fotograful botoșănean Silviu Foca a reușit să captureze cometa deasupra orașului pe data de 17 octombrie, după mai multe zile de cer acoperit.

„Toată săptămâna a fost înnorat și aproape pierdusem speranța că voi mai avea ocazia să fotografiez cometa vieții (la propriu). Însă norocul mi-a surâs aseară, imediat după răsăritul lunii, și, cu puțină atenție și răbdare, am reușit să o surprind deasupra luncii Siretului și chiar deasupra Botoșaniului, deși și-a mai pierdut din strălucire,” a scris fotograful pe pagina sa de Facebook.

Fotografiile realizate de Silviu Foca au captat atenția iubitorilor de cer și natură, cometa Tsuchinshan-ATLAS rămânând un moment important al anului pentru pasionații de fenomene astronomice.

Foto: Silviu Foca

Comments