ADS
ADS
ADS
Fenomen inedit pe cerul României. Se întâmplă în această noapte
STIRI
Published on 20/10/2024

În noaptea de 20 spre 21 octombrie, cerul va oferi un spectacol astronomic inedit: ploaia de meteori Orionide. Acest fenomen anual durează aproximativ o lună și permite observarea a până la 20-25 de stele căzătoare pe oră, în condiții favorabile, potrivit Observator News. Orionidele își vor atinge apogeul în noaptea de 21 spre 22 octombrie 2024, fiind unul dintre cele mai așteptate evenimente astronomice din această perioadă.

Orionidele sunt generate de particulele de praf și resturile lăsate în urmă de celebra cometă Halley. De obicei, în timpul maximului, se pot vedea între 15 și 20 de meteori pe oră, deși acest număr poate varia. Observatorii vor avea cele mai bune condiții pentru a urmări fenomenul după miezul nopții și până în zori, când constelația Orion, din care par să provină meteoriții, este mai sus pe cer.

Fenomenul este activ între 2 octombrie și 7 noiembrie, însă perioada de maximă intensitate are loc în jurul datei de 21 octombrie. Denumirea „Orionide” vine de la constelația Orion, deoarece meteoriții par să aibă punctul de origine în apropierea stelei Betelgeuse, una dintre cele mai importante stele ale acestei constelații.

O ploaie de meteori, cunoscută și sub denumirea de „ploaie de stele”, apare atunci când Pământul traversează o regiune din spațiu plină de resturi și particule fine provenite de la comete sau asteroizi. Aceste particule, numite meteoroizi, pătrund în atmosfera terestră la viteze mari, arzând din cauza frecării cu aerul și lăsând urme luminoase pe cer, pe care le vedem sub forma stelelor căzătoare.

Comments