ADS
ADS
ADS
Mame din Botoșani, care au luat indemnizații cu acte false, puse să dea banii înapoi
STIRI
Published on 18/10/2024

Mai multe persoane din județele Botoșani, Suceava, Neamț și Iași, judecate pentru înșelăciune și uz de fals, au fost obligate să returneze indemnizațiile pentru creșterea copilului obținute ilegal. În total, 28 de persoane au beneficiat de aceste indemnizații folosind documente false.

Magistrații Judecătoriei Suceava au decis că faptele s-au prescris, iar procurorii nu au mai contestat hotărârea. Ca urmare, persoanele implicate au fost obligate să restituie sumele primite ilegal.

Ancheta a fost derulată de Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Aceștia au desfășurat cinci percheziții domiciliare în municipiul Suceava și comuna Adâncata, pentru a documenta activitățile infracționale ale 32 de persoane suspectate de fals și înșelăciune.

Potrivit cercetărilor, o femeie de 64 de ani, din municipiul Suceava, împreună cu o altă femeie de 55 de ani, din comuna Adâncata, au fost implicate în angajări fictive prin două societăți comerciale. Cele 30 de persoane angajate fictiv au folosit adeverințele false pentru a obține, în mod fraudulos, indemnizații pentru creșterea copiilor între 2015 și 2021.

Prejudiciul total adus bugetului de stat se ridică la aproape 1.400.000 lei. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe documente utilizate în activitatea infracțională. De asemenea, autoritățile au recuperat 38.000 de euro, ca urmare a aplicării unui sechestru asigurător asupra bunurilor deținute de suspecți.

Comments