Importurile de energie electrică ale României au crescut cu 60% în primele opt luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Această creștere semnificativă reflectă o vulnerabilitate sporită a sistemului energetic național, atrăgând atenția asupra necesității unor măsuri urgente pentru creșterea securității energetice, conform președintelui Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.
Chisăliță a subliniat că o asemenea creștere a ponderii importurilor de energie electrică este fără precedent în istoria României. Acest lucru se datorează politicilor de investiții insuficiente în sectorul energetic din ultimii ani, și este un semnal de alarmă care trebuie urmat de măsuri concrete pentru asigurarea securității energetice, inclusiv prin atragerea de fonduri și investiții.
De asemenea, consumul final de energie electrică a crescut cu 1,4%, înregistrând creșteri atât în sectorul industrial (1,1%) cât și la nivelul consumului casnic (2,9%). Pe de altă parte, iluminatul public a scăzut cu 3,4%.
Totodată, producția internă de energie a fost afectată de o serie de scăderi în mai multe sectoare, inclusiv:
- energia hidro, cu o scădere de 25% din cauza secetei prelungite;
- energia nucleară, cu o scădere de 4,2% din cauza opririlor la Cernavodă;
- energia eoliană, cu o scădere de 17%.
Pe de altă parte, termocentralele au înregistrat o creștere modestă de 1,1% în producție, iar energia fotovoltaică a avut o creștere semnificativă de 60%, incluzând contribuția prosumatorilor, conform metodologiei INS, notează Hotnews.