Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut precizări cu privire la recalcularea pensiilor, prin valorificarea veniturilor și sporurilor nepermanente, asupra cărora s-a plătit contribuția de asigurări sociale.
Potrivit CNPP, noua lege a pensiilor introduce o modificare importantă, permițând luarea în calcul a acestor venituri și sporuri la recalcularea pensiei. Conform art. 155 din Legea nr. 360/2023:
„(1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate, prevăzute în Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021 privind evaluarea pensiilor stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor brute/nete realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a plătit contribuţia de asigurări sociale de stat, dar care nu au fost valorificate la calculul pensiei aflate în plată.
(2) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.”
Sunt avute în vedere următoarele categorii de venituri:
- Retribuții în acord, bucata, regie sau după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
- Premiile anuale și cele pentru realizări deosebite;
- Al treisprezecelea salariu;
- Orele suplimentare;
- Sporul pentru personalul didactic implicat în practica psihopedagogică;
- Indemnizațiile pentru muncă nenormată;
- Alte sporuri nepermanente, pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale.
Adeverințele doveditoare ale acestor venituri trebuie să respecte condițiile de valabilitate și legalitate, conform modelelor prevăzute în anexa la Ordinul nr. 487/2021 sau în anexa nr. 6 din Legea nr. 360/2023, în funcție de data emiterii lor. Adeverințele emise anterior datei de 18 iunie 2021, dacă conțin toate elementele necesare calculului pensiei, pot fi valorificate, chiar dacă nu urmează forma prevăzută de modelele recente, cu condiția să fie menționat că s-a reținut și plătit contribuția la CAS.
În cazul în care adeverințele au fost depuse la casele de pensii teritoriale înainte de 1 septembrie 2024, recalcularea pensiei se va face din oficiu, începând cu această dată. Dacă adeverințele sunt depuse după această dată, recalcularea va începe în luna următoare depunerii cererii.
CNPP subliniază că termenul de șase luni se referă doar la recalcularea automată, însă pensionarii pot depune adeverințe și ulterior acestui termen, beneficiind de recalcularea pensiei în baza unei cereri, conform Antena 3 CNN.